Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου "στριμώχνει" τους περιφερειάρχες

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου "στριμώχνει" τους περιφερειάρχεςΔια νόμου τέλος στα ελλείμματα, μεγάλες περικοπές τοπικών επενδύσεων και προγραμμάτων και ανάγκη εύρεσης ιδίων εσόδων, περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που παρουσιάζει στους περιφερειάρχες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι 13 περιφερειάρχες προσήλθαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών σε μία επίσκεψη γνωριμίας, με στόχο να συζητήσουν εκτενώς τα οικονομικά θέματα αρμοδιότητάς τους και να κάνουν εισηγήσεις για τη πολιτική διάσταση του νέου θεσμού και την μεταρρύθμιση συστήματος ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων μελετών και δημοσίων έργων. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών είχε άλλη ατζέντα, την ίδια με αυτή που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες σε πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους.
Οι περιφέρειες προκαλούν το τελευταίο διάστηκα ισχυρούς πονοκεφάλους στις δημοσιονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων είναι η «ανυπακοή» πολλών δήμων να δώσουν ακόμη και σήμερα στοιχεία για τις δαπάνες του 2010, για το έλλειμμά τους, αλλά και για το ύψος των οφειλών τους προς φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα πρέπει να προσμετρηθούν στο έλλειμμα.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο υπουργός θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς τους περιφερειάρχες, στο πλαίσιο των αυξημένων ευθυνών που τώρα έχουν.
Βασικό θέμα της συνάντησης είναι και το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2012-2015 που προβλέπει την εύρεση τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο διάστημα. Τα οικονομικά της περιφέρειας αποτελούν σημείο-κλειδί για την επίτευξη του στόχου.
Το μνημόνιο προβλέπει την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τον Καλλικράτη, η οποία δεν έχει διασφαλιστεί. Απαγορεύεται επίσης στους δήμους να παράγουν τουλάχιστο έως το 2014 ελλείμματα, την στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις επί σειρά ετών αυτός ήταν ο κανόνας.
Στο πεδίο των έργων υποδομής ανατίθεται στους περιφερειάρχες ένα... καθήκον που μάλλον δεν περίμεναν. Πλέον έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες στα έργα που γίνονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ενώ όμως μέχρι πρότινος το ζήτημα ήταν η επιτάχυνση πολλών εξ αυτών για να καλυφθούν οι στόχοι που θέτει η ΕΕ, πλέον πρέπει να αποφασίσουν όχι μόνο ποια θα «τρέξουν» αλλά και ποια θα «θυσιάσουν». Το ύψος των νέων μέτρων επιβάλλει νέα περικοπή της κρατικής δαπάνης για έργα, δηλαδή πολλές μικρές υποδομές αλλά και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες με «κανόνα» τα έργα που έχουν μεγάλες καθυστερήσεις ή δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτό αναμένεται να φέρει τους περιφερειάρχες σε άμεση «κόντρα» με τους ψηφοφόρους τους.
Επίσης καλούνται να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, καθώς δεν θα επιτρέπονται οικονομικά ανοίγματα. Μάλιστα η παρακολούθηση των δαπανών από ένα σημείο και μετά θα γίνεται σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές αποφάσεις για το προσωπικό που απασχολούν, το κόστος των δράσεών τους αλλά και τις πηγές εσόδων που έχουν.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...