Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Την καταβολή παρακρατηθέντων πόρων ύψους 214 εκατ. ευρώ ζητούν οι δήμοι

Την απόδοση 214 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από προηγούμενα έτη ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).
 
Τα χρήματα αυτά έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη εισρεύσει στα ταμεία των δήμων, δυσχεραίνοντας το έργο πολλών ΟΤΑ που πλέον καρκινοβατούν και χρωστούν χρήματα σε προμηθευτές και εργαζομένους
 
.Η ΚΕΔΚΕ έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση κατανομής του ποσού των 772 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και να τις εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους, που θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 31 Μαρτίου.
 
Το ίδιο ζητά και για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, οι οποίοι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 3,53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους Δήμους από τις Νομαρχίες.
 
Όπως υποστηρίζουν, η επιχορήγηση του 2011 για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2010, με αποτέλεσμα η διασφάλιση της λειτουργίας των δήμων να κινείται στο όριο.Σημειώνεται πως βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, η κυβέρνηση υποχρεούται να παρακολουθεί την υλοποίηση των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κανόνα μη δημιουργίας ελλειμμάτων (τουλάχιστον μέχρι το 2014) και των μεταβιβάσεων που καταβάλλονται στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Ακόμη, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της νομοθεσίας που αναμορφώνει τη δημόσια διοίκηση και αναδιοργανώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των εσόδων κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...