Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Διάσκεψη Κορυφής Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης στην Αθήνα από 6 έως και 8 Μαρτίου 2014


Στην οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής της Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την άνοιξη του 2014, οδήγησε η συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών (Ε.τ.Π.), Γιάννης Σγουρός, με τον Πρόεδρο, κ. Ramon Luis Valcarcel Siso, και άλλα στελέχη της Ε.τ.Π. Οι ημερομηνίες που αποφασίστηκαν είναι 6, 7 και 8 Μαρτίου του 2014 και η σχετική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της χθεσινής Συνεδρίασης του Προεδρείου της Ε.τ.Π.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Valcarcel τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την επιτυχή και άρτια διοργάνωση της Διάσκεψης. Η επιλογή άλλωστε της Ελλάδας, ως χώρα διεξαγωγής μιας τόσο σημαντικής Συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει η Ε.τ.Π. στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Η Διάσκεψη Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την άνοιξη του 2014 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής να βγάλουν προς τα έξω το ευρωπαϊκό τους πρόσωπο. Η ευκαιρία αυτή ενδυναμώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η Διάσκεψη Κορυφής συμπίπτει με το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η Ελλάδα και η Αττική θα βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων με περισσότερους από 800 κορυφαίους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται νυν και πρώην Πρόεδροι Ευρωπαϊκών θεσμικών Οργάνων, Ευρωπαίοι Επίτροποι, οι ηγεσίες όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι στο χέρι μας να διοργανώσουμε μια άψογη, από κάθε άποψη, Διάσκεψη και να επιβεβαιώσουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ικανή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να φέρει σε πέρας και με επιτυχία τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, συμβάλλοντας με αποφασιστικό τρόπο στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση αυτής της ιδέας μέσα από την ανάδειξη ζητημάτων, όπως είναι η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση της ανεργίας».

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Συνεδρίασης, συζητήθηκε το θέμα της Έκθεσης για τα 20 έτη λειτουργίας της Ε.τ.Π., όπου οι επικεφαλής των Αντιπροσωπειών από τα 27 κράτη-μέλη προχώρησαν σε σχετικές τοποθετήσεις. Εκ μέρους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΕτΠ, κ. Valcarcel, για την πρωτοβουλία του να ανοίξει ο διάλογος σχετικά με το ρόλο της ΕτΠ στο μελλοντικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Στα 20 αυτά χρόνια έχουν γίνει πολλά με στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Περιφερειών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, απαιτεί την επανεξέταση του θεσμικού ρόλου των Περιφερειών».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ε.τ.Π. ως πολιτικού οργάνου, συμπληρωματικού προς το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ σημείωσε ότι: «Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η συμβολή μας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδιαίτερα σήμερα που η αξιοπιστία αυτή δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...