Ενάντια στις απολύσεις και τους εργολάβους
Την ετοιμότητα της ΠΟΕ – ΟΤΑ να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που αφορούν τόσο στις απολύσεις όσο και στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη λειτουργία των Δήμων και τις σχεδιαζόμενες απολύσεις εξέφρασε ο πρόεδρός της, Θέμης Μπαλασόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ με θέμα “Εργοστάσια απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων”.Αναφερόμενος στο περιεχόμενό του υπογράμμισε ότι σε αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά το σχέδιο κατασκευής μεγάλων ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, δυναμικότητας πολύ μεγαλύτερης των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται, με διασφαλισμένη την πληρωμή των ιδιωτών για τη λειτουργία τους, είτε επεξεργάζονται τις ποσότητες των σκουπιδιών για τις οποίες κατασκευάζονται είτε όχι.
Παράλληλα, σχολίασε ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνονται οι διαδικασίες της ανακύκλωσης ενώ η εμπειρία δείχνει πως τελικά η χώρα θα οδηγηθεί στη λύση της καύσης των απορριμμάτων καθώς δεν θα μπορεί να γίνει τίποτε διαφορετικό με τα προϊόντα της επεξεργασίας που θα προκύπτουν από τη λειτουργία των εργοστασίων. Τελικό αποτέλεσμα, κατά τον ίδιο, θα είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Στο ντοκιμαντέρ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, εκτιμά ότι συνέπεια των παραπάνω θα είναι επίσης η εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και ο υπερδιπλασιασμός των δημοτικών τελών.
Αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, γερμανικών δήμων και γερμανικών εταιρειών σχετικά με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ο τέως καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, επισημαίνει ότι γίνεται μια προσπάθεια μεταφοράς στην Ελλάδα παρωχημένης τεχνολογίας για την οποία δεν υπάρχει πρόθεση χρήσης στη Γερμανία.
Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους Δήμους, η κ. Διώτη προβλέπει την επιδείνωσή τους και τη διενέργεια απολύσεων ενώ ο κ. Μπαλασόπουλος κάνει λόγο για προσπάθειες συκοφάντησης του έργου τους με σκοπό την απαξίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την αυτοδιοίκηση και την μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας στον ιδιωτικό τομέα.
Σε επίπεδο προτάσεων, ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, επισημαίνει ότι σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη το 10% των απορριμμάτων οδηγείται σε τελική διαχείριση αφού προηγηθούν τα στάδια της πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων, της κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού υλικών. Από την πλευρά του ο κ. Μπαλασόπουλος υπογραμμίζει ότι μια τέτοια συνολική πρόταση έχει μικρότερο κόστος από εκείνο της κατασκευής μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον και μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αποκεντρωμένες μονάδες μικρότερης κλίμακας.
Αναφερόμενος, τέλος, στην ανταπόκριση του κόσμου στο ντοκιμαντέρ, την ευθύνη για την παραγωγή του οποίου είχε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, ο πρόεδρός της σχολίασε ότι ήταν μεγάλη από το ευρύ κοινό καθώς η σχετική παραγωγή ήρθε να καλύψει το κενό στην ενημέρωση που υπάρχει για το θέμα. “Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται αυτό που λένε περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες, κινήσεις πολιτών και οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση” είπε και πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα ενώ καλούνται οι πολίτες και κοινωνικοί φορείς σε επαγρύπνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !