Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η ΚΕΔΕ προσφεύγει στα δικαστήρια για φύλακες, δημοτική αστυνομία, Οικονομικό Παρατηρητήριο

Χοντραίνει η κόντρα κυβέρνησης – Δημάρχων με αντικείμενο το μέτρο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Η ΚΕΔΕ στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να μην στείλει τα οικονομικά στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ τόνισε πως θα προσφύγει τόσο στο ΣτΕ όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα και για τα θέματα των σχολικών φυλάκων, της δημοτικής αστυνομίας. Οι Δήμαρχοι, επίσης, αποφάσισαν οι προϋπολογισμοί να ψηφισθούν από τα δημοτικά συμβούλια και να αποσταλούν στην εποπτεύουσα αρχή.

Ακόμη η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της, που επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, ζητά να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητείται οι δήμοι να προχωρήσουν μόνοι τους σε αξιολόγηση, στα πρότυπα των πιλοτικών αξιολογήσεων των 12 δήμων, ώστε να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στις απολύσεις. Τάσσεται υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης στο σύνολο του Δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις. Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης τόσο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα όσο και των ευρωπαϊκών οργάνων από τα οποία θα ζητηθεί παρέμβαση. Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο κράτος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, «θα αγωνισθούμε με κάθε μέσο για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε τουλάχιστον να μη χάσει κανένας τη δουλειά του. Άλλο η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα και άλλο οι απολύσεις». Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, όπως σημείωσε, «θίγουν τον σκληρό πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αγωνισθούμε μέχρι τελικής πτώσης, ώστε να αλλάξουμε τουλάχιστον κάποια μικρά πράγματα».

Παραιτήσεις δημάρχων και άλλες προτάσεις

Σχετικά με τις παραιτήσεις δημάρχων, το θέμα παραμένει ανοικτό. Οι απόψεις μεταξύ των δημάρχων διίστανται και σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν κρίνουν ότι οι παραιτήσεις συνιστούν λύση στο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Ασκούνης εξήγησε ότι με βάση το νόμο, η παραίτηση δημάρχου υποβάλλεται στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι στην ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφασίζει εάν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του αιρετού. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτηση, από το νόμο προβλέπεται ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει ποιος θα αντικαταστήσει τον δήμαρχο. Εάν υποβάλει την παραίτησή του σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι επιλαχόντες αντικαταστάτες των δημοτικών συμβούλων, τότε μόνο προκηρύσσονται εκλογές στο δήμο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ασκούνης τίθεται κατά των παραιτήσεων, καθώς κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά παραίτηση των δημάρχων από τα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, πρότεινε οι δήμαρχοι θα θέσουν το θέμα των παραιτήσεων στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να πάρουν απόφαση. «Κι αν προκύψει ότι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε παραιτήσεις είναι λίγοι, ας το αφήσουμε. Εάν ο αριθμός είναι μεγάλος, να προχωρήσουμε». Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή.

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Όσον αφορά τις επιδοτούμενες θέσεις βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για τις οποίες η υποβολή αιτήσεων από τις μητέρες ξεκινά αύριο, ο επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης τόνισε ότι τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί θα καλύψουν μόνο 62.000 αιτήσεις. Άρα, περίπου 40.000 παιδιά θα μείνουν έξω. Γι' αυτό ζητά επιμόνως να υπάρξουν άλλα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των 97.000 θέσεων που είχαν καλυφθεί και το προηγούμενο έτος.

Ο κ. Δανιηλίδης τονίζει ότι τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ μπορούν να εξασφαλισθούν από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου «λιμνάζουν» 4,2 δισ. ευρώ.

Σχέδιο ΚΥΑ για τη σύνταξη προϋπολογισμών των ΟΤΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε στην ΚΕΔΕ από το υπουργείο Εσωτερικών σχέδιο ΚΥΑ για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων το 2014, για το οποίο ζητείται η ΚΕΔΕ να καταθέσει τις παρατηρήσεις της το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...