Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Καμίνη στην Αθήνα και Γεννηματά στην Αττική βλέπει το ΠαΣοΚ

Το σενάριο του υπερκομματικού υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας και της συνεργασίας του ΠαΣοΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη κερδίζει έδαφος στην Ιπποκράτους, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου .

Το όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη. Πρόκειται για πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ευνοούσαν μια συνεργασία του προοδευτικού χώρου, όπως παραδέχονται στην Ιπποκράτους, ενώ εκτός όλων των άλλων είναι και μια από τις προσωπικότητες κύρους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα της διοίκησης και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Το όνομα του κ. Καμίνη διέρρευσε χθες (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»), όμως προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, ενδεικτικό των διεργασιών που γίνονται προς εξεύρεση ενός προσώπου αξιόπιστου για τον δήμο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική ιδέα και πρόταση για την κοινή στήριξη του κ. Καμίνη έγινε από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε κατ΄ αρχήν, έθεσε όμως έναν όρο: να μη διαρρεύσει και να μην ακουστεί το όνομά του προτού υπάρξει η προσέγγιση και συμφωνία με την κυβέρνηση, ούτως ώστε να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση κομματική υποψηφιότητα.

Παρά ταύτα το όνομα διέρρευσε, καθώς τα στεγανά στον χώρο της Αριστεράς δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Οπως εκτιμούν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, η πληροφορία έφτασε με κάποιον τρόπο στον χώρο του Συνασπισμού, ο οποίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει το όνομα, προκειμένου να το «κάψει», όπως λέγεται στη δημοσιογραφική αργκό. Η κυρία Γεννηματά στην Περιφέρεια Αττικής;
Το θέμα πάντως μελετάται από το ΠαΣοΚ, το οποίο βλέπει στο πρόσωπο του κ. Καμίνη τον ιδανικό υποψήφιο. Ο Συνήγορος του Πολίτη βρίσκεται ούτως ή άλλως σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ είχε συμμετάσχει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Παπανδρέου θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει με καθοριστικό τρόπο τα δεδομένα στον δήμο της Αθήνας και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, στους κόλπους της κυβέρνησης αλλάζουν με δραστικό τρόπο τα δεδομένα όσον αφορά τα πρόσωπα που επιθυμούν ή πρόκειται να είναι υποψήφια στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη ματαιώνει την υποψηφιότητα της κυρίας Φώφης Γεννηματά για τη δημαρχία της Αθήνας. Μια τέτοια εξέλιξη αναζωπυρώνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της κυρίας Γεννηματά για την Περιφέρεια Αττικής, όπου έχουν γίνει δημοσκοπικές μετρήσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα και όπου στο ΠαΣοΚ επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να είναι υποψήφιος/ια στέλεχος με κομματική ταυτότητα.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση σχετικά με τις υποψηφιότητες στελεχών στο κυβερνών κόμμα: για την Περιφέρεια Αττικής το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός, καθώς και ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας. Αν τελικά επιλεγεί τρίτο πρόσωπο ή η κυρία Γεννηματά, απειλείται μια μείζων αυτοδιοικητική κρίση στην Ιπποκράτους, καθώς ο κ. Σγουρός δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, ενώ ο κ. Μίχας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημαρχία Πειραιά, όπου έχει επισημάνει το ενδιαφέρον του να είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Π. Φασούλας . ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...