Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Οι υποψηφιότητες στην τελική ευθεία

Ποιους στηρίζουν τα κόμματα και ποιοι οι «ανεξάρτητοι»

Κάτι παραπάνω από δυο μήνες απέμειναν μέχρι να στηθούν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών σε περιφέρειες και νέους δήμους και ως προς τις υποψηφιότητες, τείνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αρκετούς δήμους στο νομό Ιωαννίνων. Υπάρχουν όμως σημαντικές «εκκρεμότητες» και προβλήματα με ... διπλές υποψηφιότητες από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει στηρίξεις σε έξι από τους οκτώ δήμους, ενώ ο ΛΑ.ΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποστασιοποιημένοι από τις διεργασίες.Μόνο η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη ανακοίνωσε τη στήριξη της στην υποψηφιότητα του Φίλιππα Φίλιου, την οποία στηρίζουν μετέχοντας στην ενιαία παράταξη και οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιωαννίνων.Εκτός απροόπτου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα βρεθούν με δυο και τρεις υποψηφίους από το χώρο τους, αν και η Ν.Δ δείχνει πιο «προσεκτική» και δεν δίνει στήριξη σε δήμους που θα προκαλέσει ...αντάρτικο, όμως ταυτόχρονα δεν μπορεί να βρει υποψήφιο σε άλλους δήμους. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με την διαδικασία που ακολουθεί έκανε επιλογές σε τοπικό επίπεδο (τελικές ανακοινώσεις από την αρμόδια επιτροπή στα Κεντρικά αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα) οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και οδηγούν σε «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες.

Τρεις σίγουροι στο δήμο Ιωαννιτών
Μέσα από την διαδικασία που ακολούθησε η ενιαία παράταξη και τη δημοσκόπηση που έγινε επιλέχθηκε να ηγηθεί ο Φίλιππας Φίλιος, μια υποψηφιότητα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, η «Δημοκρατική Αριστερά» και αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Η Ν.Δ δια του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του στην πόλη, ανακοίνωσε τη στήριξη στον δήμαρχο Νίκο Γκόντα.Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τασιούλα, μέλους του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Τα άλλα κόμματα της βουλής δεν έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Ο ΛΑ.ΟΣ εκτιμάται ότι θα στηρίξει επίσημα ή ανεπίσημα τον υποψήφιο της Ν.Δ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «γρίφο», αν δηλαδή θα κατέβει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο ή θα δούμε άλλη στάση από τον ΣΥΝ (το 2006 είχε στηρίξει τον Φ. Φίλιο) και ψηφοδέλτιο ξανά από άλλες συνιστώσες, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Τέσσερις στη «μάχη» στο δήμο Ζίτσας

Στον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο του νομού, αυτόν της Ζίτσας, έχουν διαμορφωθεί, εν πολλοίς οι υποψηφιότητες.Το ΠΑΣΟΚ με τους 9 αρχικά ενδιαφερομένους κατέληξε ομόφωνα (για να ακριβολογούμε η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του νομού) στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Ρογκότη, επικεφαλής σήμερα της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Πασσαρώνας.Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αντίδραση κυρίως του Χρυσόστομου Βούζα ο οποίος αναμένει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι κι αυτός υποψήφιος. Ανατροπή σκηνικού δύσκολα θα υπάρξει για το ΠΑΣΟΚ.Ο δήμαρχος Πασσαρώνας Σάκης Βλέτσας δημοσιοποίησε την ανεξάρτητη κάθοδο του, αλλά λίγες μέρες μετά ήρθε η Ν.Δ να δώσει την στήριξη της. Ουσιαστικά άλλος υποψήφιος από τον ίδιο κομματικό χώρο δεν αναμένεται σε αυτόν τον δύσκολο δήμο. Στροφή σε νέα στελέχη στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έκανε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας τη στήριξη του εκπαιδευτικού Τάκη Τζίμα, και όχι κάποιον από τους πρώην δημάρχους Πασσαρώνας Θ. Παπαϊωάννου και Ζίτσας Ν. Σιαπατόρη.Αν αυτό θα ..κοστίσει εκλογικά ή όχι θα αποδειχτεί στην κάλπη, πάντως το ΚΚΕ έχει δύναμη σε αυτόν τον δήμο και θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ιδίως αν τα ψηφοδέλτια είναι πολλά.

Δυο και δυο και το ΚΚΕ στο δήμο Δωδώνης
Μόλις χθες ανακοινώθηκε και επίσημα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ η ομόφωνη επιλογή, από την αρμόδια επιτροπή, του Κώστα Κατσανάκη ο οποίος είναι ένας από τους τρεις που μπήκαν στην κομματική διαδικασία. Ο έτερος ενδιαφερόμενος, σημερινός δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας (με τον οποίο συνεργάζεται και ο τρίτος εκ των υποψηφίων Σωτήρης Ανδρούτσος) όπως δήλωσε προχθές θα είναι υποψήφιος ως «ανεξάρτητος» και μάλιστα έχει συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με πρόσωπα από πολλούς κομματικούς χώρους. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει με τα σημερινά δεδομένα δυο υποψηφίους.Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη Ν.Δ, αφού ήδη ανακοίνωσε την απόφαση του να είναι υποψήφιος ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπάρκας και φέρεται από καιρό να επιθυμεί τον κάθοδο του και ο δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Χρήστος Ντακαλέτσης. Τι θα πράξει η Ν.Δ είναι άγνωστο, αφού η θέση της είναι να μην δίνει στήριξη όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.Από τα άλλα κόμματα το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του εκπαιδευτικού Τάσου Τόκα, ενώ άλλες ανεξάρτητες υποψηφιότητες δεν έχουν εκδηλωθεί, χωρίς όμως αν αποκλείονται.

Επιλέγει το ΠΑΣΟΚ, ψάχνει η Ν.Δ στο δήμο Κόνιτσας

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμη από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Μουζάκη, συνταξιούχου της ΔΕΗ.Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει «πρόκριμα» στην υποψηφιότητα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, αλλά γίνεται μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει κοινή κάθοδος και των άλλων δύο διεκδικητών, του δημάρχου Μαστοροχωρίων Κοσμά Σδούκου και του Χρυσόστομου Λάκκα.Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, ο κ. Σδούκος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος. Η επιλογή είναι θέμα ημερών.Χωρίς υποψήφιο βρίσκεται ως τώρα η Ν.Δ στον δήμο αυτό, μετά την απόφαση του σημερινού δημάρχου Κόνιτσας Χαράλαμπου Εξάρχου να μην θέσει υποψηφιότητα.Ακούγονται τα ονόματα των Χαρίλαου Κοντογιάννη, Γιώργου Ρόμπολου, Βασίλη Τσιαλιαμάνη (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) και του Ανδρέα Παπασπύρου, αλλά υποψηφιότητα με ή χωρίς κομματική στήριξη δεν ανακοινώθηκε, ενώ κατά πληροφορίες προτάθηκε να ηγηθεί παράταξης ο πρώην δήμαρχος Μαστοροχωρίων Γρ. Παπανότης, πρόσωπο που δεν ανήκει στο χώρο.

Δυο επίσημοι και στο Δήμο Πωγωνίου
Δυο επίσημες ανακοινώσεις στήριξης υπάρχουν σε αυτόν το δήμο, από τη Ν.Δ και το ΚΚΕ.Η Ν.Δ επέλεξε, όπως και το 2006, να στηρίξει τον δήμαρχο Άνω Καλαμά Φάνη Στεργίου, κίνηση που προς το παρόν δεν προκάλεσε αντιδράσεις, δημόσια τουλάχιστον, από άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη σε άλλους δήμους, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα.Η υποψηφιότητα του νομαρχιακού συμβούλου και γνωστού συνδικαλιστή Χρήστου Μεντή είναι η επιλογή του ΚΚΕ.Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα παραμένουν ρευστά με τους δημάρχους Καλπακίου Κώστα Καψάλη και Άνω Πωγωνίου Γιάννη Ντόντη να επιμένουν στην υποψηφιότητα και κανείς να μην δέχεται να ...μετακομίσει στην περιφέρεια.«Πρόκριμα» δεν είχε δοθεί μέχρι χθες τουλάχιστον σε κανέναν, ενώ ο πρώην δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης δεν συνεχίζει στην αξιολόγηση.Εντός των ημερών αναμένεται να δοθεί τέλος, ενώ στον ίδιο δήμο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και ο δήμαρχος Δελβινακίου Θανάσης Μποζιάρης.

«Συνωστισμός» από Ν.Δ, επέλεξε το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Μετσόβου
Στους τρείς ανέρχονται οι υποψήφιοι από το χώρο της Ν.Δ στο δήμο, όλοι από το Μέτσοβο με θητεία στο δήμο. Πρώτος ο δήμαρχος Κώστας Τζαφέας ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, ακολούθησε ο κύριος αντίπαλος του το 2006, ο Νίκος Τσομπίκος και μετά ανακοίνωσε την κάθοδο του και ο Δημήτρης Βαδεβούλης.Η Ν.Δ θα αποφύγει ως φαίνεται να «χρίσει» κάποιον και επίσης πρέπει αν περιμένει κανείς για να δει αν όλοι θα φτάσουν στο Πρωτοδικείο. Από το ΠΑΣΟΚ η επιλογή, α και δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τη νομαρχιακή επιτροπή, είναι ο Λεωνίδας Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά ο νυν δήμαρχος Εγνατίας Λάμπρος Κοκκώνης δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος, κάτι που «μπερδεύει» ακόμη περισσότερο την αναμέτρηση, ενώ αι το ΚΚΕ ίσως συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

Χωρίς υποψήφιο, ως τώρα, η Ν.Δ στο δήμο Βορ. Τζουμέρκων
Στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων η επιλογή του τοπικού ΠΑΣΟΚ είναι ο δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές, αλλά με ψηφοδέλτιο που απευθύνεται και σε άλλους κομματικούς χώρους, μαζί του και ο κοινοτάρχης Ματσουκίου Αλκιβιάδης Λάνταβος ο οποίος μετείχε στην κομματική διαδικασία.Ερωτηματικό παραμένει η κάθοδος ή μη του κοινοτάρχη Σιρράκου Γιάννη Αργύρη από τον ίδιο χώρο, ενώ η Ν.Δ δεν έχει επιλέξει κάποιο πρόσωπο, ούτε ανακοινώθηκε από κάποιον υποψηφιότητα. Είναι πολύ πιθανό να μη υπάρξει υποψήφιος από τη Ν.Δ. Τον δάσκαλο Γιάννη Σταύρου στηρίζει το ΚΚΕ.

Υπόθεση των σημερινών δημάρχων ο δήμος Ζαγορίου
Στο μικρότερο πληθυσμιακά δήμο Ζαγορίου, οι εκλογές αναμένεται να είναι υπόθεση των τριών δημάρχων και ίσως του κοινοτάρχη Παπίγκου, δηλαδή δυο πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, αλλά κανείς με στήριξη ως τώρα.Υποψήφιοι δηλώνουν οι δήμαρχοι, Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και Κεντρικού Γαβριήλ Παπαναστασίου, χωρίς να έχουν ζητήσει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.Ο δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος είναι ο ένας εκ των υποψηφίων από το χώρο της Ν.Δ και ο άλλος ο κοινοτάρχης Παπίγκου Λεωνίδας Τσουμάνης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...