Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος Τσίπρα με «βλαχοδήμαρχους» -Τι απαντά ο Ασκούνης στην πρόκληση


Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδήμαρχων» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι όμως που αποκλείει η Κουμουνδούρου.

Εβγαλε επίσημη ανακοίνωση ο Ασκούνης

Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Ασκούνης κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, «χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60» και ότι επιλέγει «την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ «αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού».

«Η αναφορά του κ. Τσίπρα, σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της», αναφέρει ο δήμαρχος Καλλιθέας στην απάντησή του και καταλογίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχαστική φρασεολογία, νεοσυντηρητικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με την αναφορά του αυτή ο κ. Τσίπρας δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς. «Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει δηκτικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους»

Καυστική ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου όπου μεταξύ άλλων αποκαλεί τον κ. Ασκούνη «κομματικό βαστάζο» και «αυλάρχη των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Το ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται, είναι θέμα αυτογνωσίας, σχολιάζει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για δήλωση του «τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

«Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές», αναφέρει στην απαντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ, να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της».

Τι είπε ο Τσίπρας για «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους»

Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίζει «φθαρμένους βλαχοδημάρχους που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας πάντως παράθυρο συνεργασίας με τοπικούς άρχοντες που έχουν διαφοροποιηθεί με εμφανή τρόπο από τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως επίσης διαμηνύουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποστηρίξει δημάρχους που έχουν εκλεγεί τρεις και τέσσερις τετραετίες, αλλά ούτε και κοινούς υποψηφίους με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ακόμη κι αν πρόκειται για πρόσωπα όπως ο Γιάννης Μπουτάρης.

Γ. Μιχελάκης: Να ανακαλέσει ο κ. Τσίπρας

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του  και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να δείξει σεβασμό στους θεσμούς και να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις για εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν.

«Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης και μίλησε για χαρακτηρισμούς βγαλμένους μέσα από διχαστικές αντιλήψεις που «συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει μια προσπάθεια καθυπόταξης της Αυτοδιοίκησης στο κόμμα του. Επιχειρεί να τη μετατρέψει σε όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων, υποστήριξε ο υπουργός .


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...