Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική

Συνεδρίαση του Τομέα Αυτοδιοίκησης  της ΔΗΜΑΡ


Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Συντονιστική Γραμματεία του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, παρουσία του Προέδρου Φώτη Κουβέλη. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η προετοιμασία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της εκλογικής τακτικής. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική.

Αντίθετα, πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν:

α) Πεδίο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών.

β) Να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.

γ) Να αναδείξουν τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, που θα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές υποθέσεις, θα συμβάλλουν στη στήριξη των πολιτών, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση καθώς και στη βελτίωση ποιότητας της ζωής τους.

Η ΔΗΜΑΡ επιλέγει να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και vα βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνεργάζεται με Δημάρχους που παλαιότερα είχε ενισχύσει την εκλογή τους, εκτός εάν υπάρξουν σοβαρές διαφορές με το πλαίσιο της πολιτικής της,

Επίσης συζητήθηκε η φημολογούμενη αλλαγή το εκλογικού νόμου. Εκφράσθηκαν ουσιαστικές επιφυλάξεις για την επιλογή του χρόνου ανοίγματος του θέματος και τις μείζονες αλλαγές που θα επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (Καλλικράτης) καθώς και για τον κίνδυνο αποπολιτικοποίησης των εκλογών.

Η άποψη της ΔΗΜΑΡ είναι ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά να εξασφαλίζουν την αναλογικότητα, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του Δημάρχου .

Τέλος εκτιμήθηκε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων και σχημάτων που έχουν ως στόχο τη μεταρρύθμιση στην Τ.Α., την ενίσχυση της ανάπτυξης , την κοινωνική πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Αποφασίστηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη του Τομέα στα μέσα Οκτωβρίου καθώς και κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεταρρυθμίσεις".

Τέλος αποφασίστηκε η συνέχιση των επαφών και των περιοδειών των αυτοδιοικητικών μας στελεχών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...