Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο... μύλος του «Καλλικράτη» στη Θεσσαλονίκη


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
«Φύγε εσύ, έλα εσύ» και στη μέση ο «Καλλικράτης». Ο ένας δήμος θέλει να περάσει η πρόταση που κατατέθηκε, ο άλλος να ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα, ο τρίτος έχει αλλάξει τις μέχρι πρότινος προτάσεις του και αναζητά νέους συμμάχους. Οπως όλα δείχνουν, η διοικητική μεταρρύθμιση αλλάζει τα δεδομένα...
«Ευτυχώς που η διαβούλευση θα κρατήσει μόνο μερικές ημέρες», έλεγε πριν από μερικές ημέρες έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης που παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις που διαδραματίζονται στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο. Τι εννοούσε; Το θέατρο που παραλόγου που παίζεται στα αυτοδιοικητικά στέκια της Θεσσαλονίκης από την ώρα που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το χωροταξικό σχεδιασμό για την Α' και Β' Θεσσαλονίκης, ένας σχεδιασμός, ο οποίος προβλέπει για τη μεν πρώτη εκλογική περιφέρεια 7 δήμους, για τη δε δεύτερη 8.
Θέατρο του παραλόγου, γιατί από την επομένη άρχισαν οι ζυμώσεις, οι υπόγειες συζητήσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις για την αλλαγή της συγκεκριμένης πρότασης. Ετσι, σήμερα σχεδόν στο παρά πέντε πριν από τη σχετική διαβούλευση που θα κάνει το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, μια διαβούλευση που εξαιτίας του χρονοδιαγράμματος που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών γίνεται υπό ασφυκτικές πιέσεις, δεν έχει διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης για το χωροταξικό. Ούτε στην Α' ούτε πολύ περισσότερο στη Β' Θεσσαλονίκης. Ετσι, είναι πολύ πιθανό οι όποιες αλλαγές τελικά επιτευχθούν να είναι αποτέλεσμα προσωπικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και όχι το επιστέγασμα κάποιων θεσμικών πρωτοβουλιών.
Η τράπουλα φαίνεται ότι ανακατεύτηκε πολύ έντονα. Πάρτε, για παράδειγμα, την περίφημη πρωτοβουλία των τριών δημάρχων,ΣταυρούποληςΕυκαρπίας και Πολίχνης, που, όπως έχει γραφτεί, έγινε ύστερα από προτροπή του Χάρη Καστανίδη, με στόχο να ενισχυθεί ο νέος δήμος και να μην κολλήσει στον εκκολαπτόμενο υπερδήμο που θα δημιουργούνταν δίπλα τους με επίκεντρο τις Συκιές. Η πρόταση που δημιουργεί ένα μεγάλο πληθυσμιακά δήμο έγινε τελικά αποδεκτή από το υπουργείο, που τελικά και την ανακοίνωσε. Μόλις όμως το νομοσχέδιο έγινε γνωστό και ιδίως μόλις μερίδα των δημοτικών παρατάξεων είδε το δήμο Νεάπολης να παραμένει αυτόνομος, άρχισαν οι ντρίπλες. Ετσι, φτάσαμε σχεδόν στο άλλο άκρο. Με αποφάσεις τους, τα δημοτικά συμβούλια Πολίχνης και Σταυρούπολης (στη δεύτερη περίπτωση κόντρα στην πρόταση του δημάρχου...) ενέκριναν ψηφίσματα, με τα οποία ζητούν να παραμείνουν αυτόνομα.
Η αυτονόμηση του δήμου Νεάπολης, που όπως όλοι παραδέχονται πια ενόχλησε, γιατί άλλοι αντίστοιχοι πληθυσμιακά δήμοι δε διατήρησαν την αυτοδυναμία τους (και όχι γιατί η Νεάπολη δε δικαιούνταν να μείνει μόνη της) μπορεί να προκαλέσει άλλα ντόμινα πλην των περιπτώσεων της Πολίχνης και της Σταυρούπολης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι δήμοιΑμπελοκήπων και Ευόσμου, που δηλώνουν ότι επιθυμούν να μείνουν αυτόνομοι. Σε μια τέτοια καραμπόλα θα προχωρούσε η συνένωση μεταξύ των δήμων Ελευθερίου - Κορδελιού και Μενεμένης, οι οποίοι στην πρόταση του υπουργείου συνενώνονται με τους δήμους Ευόσμου και Αμπελοκήπων, αντίστοιχα.
Από την άλλη, τα Πεύκα (πηγαίνουν με το δήμο Συκεών) επιθυμούν να μετακομίσουν σε άλλη εκλογική περιφέρεια, καθώς, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, προτείνεται συνένωση με το δήμο Χορτιάτη, με τον οποίο έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η Τριανδρία γκρινιάζει γιατί με την ένταξή της στο δήμο Θεσσαλονίκης ουσιαστικά εξαφανίζεται. Κι αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει μόλις έναν εκπρόσωπό της στο δημοτικό συμβούλιο του (διευρυμένου) δήμου Θεσσαλονίκης! Οσο για τον Αγιο Παύλο, εκεί η πρόταση που τελικά πέρασε είναι να συνενωθεί ο δήμος με τις Συκιές και όχι με το δήμο Θεσσαλονίκης όπως προτείνει το νομοσχέδιο. Γενικά, μύλος!
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...