Σάββατο 15 Μαΐου 2010


Μπαμ και κάτω στις αντιδράσεις!

Ξαφνικά ο Γ. Ραγκούσης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» - Μία αλλαγή στο νομό

Αιφνιδιαστικά και ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει το διάστημα διαβούλευσης του σχεδίου «Καλλικράτης», ο υπουργός ΕσωτερικώνΓιάννης Ραγκούσηςκατέθεσε χθες το μεσημέρι το σχέδιο νόμου στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κράτους.Ελάχιστες αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο που κατατέθηκε, σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά και είχε τεθεί σε διαβούλευση και τουλάχιστον στο νομό Ιωαννίνων η μόνη αλλαγή που υπάρχει είναι η «μετακίνηση» του δήμου Κατσανοχωρίων από το νέο δήμο Δωδώνης στο νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπως εξάλλου είχαν αποφασίσει κατά πλειοψηφία οι φορείς της περιοχής.Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε πολλά αιτήματα ανικανοποίητα, τόσο για το χωροταξικό όσο και για τις έδρες σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων.Αντιδράσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από το σύνολο σχεδόν των δήμων, μικρών και μεγάλων, αντιδράσεις που αναμένεται να διογκωθούν μετά τις εξελίξεις.Με την κίνησή του αυτή ο υπουργός Εσωτερικών «άδειασε» ουσιαστικά και την ΚΕΔΚΕ που μόλις χθες κατέθεσε τις προτάσεις της, ζητώντας μεταξύ άλλων να παραμείνουν 370 δήμοι. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά και τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου, ο τελικός αριθμός των δήμων ανέρχεται σε 325.Την ίδια ώρα απεδείχθη πως η διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης ήταν ουσιαστικά προσχηματική, αφού ελάχιστες αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα έγιναν αποδεκτές.Τα περιθώρια αντιδράσεων είναι πλέον ασφυκτικά και μόνο από την συζήτηση στη Βουλή υπάρχει περίπτωση να προκύψουν νέες αλλαγές, αν και αυτό είναι κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.Από την άλλη πλευρά, η επίσπευση των αποφάσεων από την πλευρά του υπουργείου αποτελούσε έναν, τον μοναδικό ίσως «δρόμο», προκειμένου να καμφθούν οριστικά οι αντιδράσεις που προέβαλαν δήμοι σε κάθε γωνιά της χώρας για την χωροταξία αλλά και για τις έδρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο δήμος Δωδώνης είναι ένας από τους δήμους τα αιτήματα του οποίου δεν ελήφθησαν υπόψη στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.Σύμφωνα με αυτό και μετά την «απόσπαση» του δήμου Κατσανοχωρίων, οι δήμοι Δωδώνης, Αγίου Δημητρίου, Σελλών και Λάκκας Σουλίου αποτελούν το νέο δήμο Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή.Ο δήμος Δωδώνης είχε εκφράσει την αντίθεσή του στον ορισμό της έδρας ενώ ζητούσε να χαρακτηριστεί ο νέος δήμος ορεινός, σύμφωνα με την γεωμορφολογία της περιοχής. Τα αιτήματα αυτά δεν εισακούστηκαν, ενώ ανάλογες αντιρρήσεις υπάρχουν και από τους δήμους Μπιζανίου και Λάκκας Σουλίου που είχαν λάβει διαφορετικές αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια.Οι εκπρόσωποι των τριών δήμων επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνάντηση αργά χθες το απόγευμα, προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο φαίνεται πως τα περιθώρια αντιδράσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας.

Συνεχίζουν
τις κινητοποιήσεις

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί και η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, οι κάτοικοι του Παρακαλάμου του δήμου Άνω Καλαμά προχωρούσαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου αντιδρώντας για τον ορισμό της έδρας.Σύμφωνα με το υπουργείο έδρα του νέου δήμου Πωγωνίου είναι το Καλπάκι, ενώ ως ιστορική έδρα διατηρείται το Δελβινάκι.Με πανό, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κάτοικοι όλων των ηλικιών του Παρακαλάμου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ζητώντας να οριστεί ο Παρακάλαμος ως έδρα του νέου δήμου, καθώς όπως υπογραμμίζουν, πληροί όλα τα κριτήρια που είχε θέσει ο υπουργός Εσωτερικών στο συνέδριο της Κυλλήνης.Τους συγκεντρωμένους συνάντησε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα η οποία δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, αν και όπως αποδείχθηκε είναι πλέον αργά.«Ας αφήσουμε πλέον τα κομματικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι ολίγοι ευτυχώς και το υπουργείο ας αξιολογήσει τα κριτήρια και ας δώσει στον Παρακάλαμο την ευκαιρία να έχει την έδρα» σημείωσε ο δήμαρχος Άνω Καλαμά Φάνης Στεργίου, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με όμορους δήμους ώστε από κοινού να αποφασίσουν για την έδρα είτε με δημοψήφισμα είτε με ψήφισμα των δημοτικών συμβουλίων.Για λανθασμένη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο σε ότι αφορά τον ορισμό των εδρών έκανε ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Βιρβίλης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων που δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με τον «Καλλικράτη».«Αν όλες οι διαδικασίες ήταν ανοιχτές δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να πείσουμε τον κόσμο, τώρα όμως πως θα τους πείσουμε με ποια κριτήρια ορίστηκαν οι έδρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.Οι κινητοποιήσεις από την πλευρά του δήμου Άνω Καλαμά δεν σταματούν εδώ, αφού την Δευτέρα στις 11 το πρωί οι φορείς και οι δημότες του δήμου αποφάσισαν να κλείσουν τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο ύψος της διασταύρωσης του Παρακαλάμου.

Στον δήμο Β. Τζουμέρκων
τα Κατσανοχώρια

Ο μαγικός αριθμός στον οποίο «κλείδωσε» τελικά το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης για το νομό Ιωαννίνων ήταν το οκτώ, καθώς το υπ. Εσωτερικών και ο Γ. Ραγκούσης αιφνιδιαστικά κατέθεσαν χθες το νομοσχέδιο στη Βουλή, εκτιμώντας πως έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.Στο νομό Ιωαννίνων από το σύνολο των 41 δήμων και κοινοτήτων από την εποχή του Καποδίστρια, περνάμε πλέον στην εποχή των 8 νέων δήμων, ενώ σε σχέση με το αρχικό στάδιο που δόθηκε για διαβούλευση, η μοναδική αλλαγή είναι η ένταξη του δήμου Κατσανοχωρίων στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων.Συστείνεται επίσης ως ενιαία αποκεντρωμένη μονάδα διοίκησης του κράτους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, με έδρα τα Ιωάννινα.Μία αλλαγή υπήρξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και στην υπόλοιπη Ήπειρο και συγκεκριμένα στο νομό Θεσπρωτίας όπου ο δήμος Παραποτάμου συνενώνεται με το δήμο Ηγουμενίτσας και όχι με το δήμο Φιλιατών.
Αναλυτικά στο νομό Ιωαννίνων:
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:

1. Δήμος Ιωαννιτών με έδρα τα Ιωάννινα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιωαννιτών β. Ανατολής γ. Περάματος δ. Παμβώτιδας ε. Μπιζανίου και τη κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ζαγορίου με έδρα τους Ασπραγγέλους αποτελούμενος από τους δήμους α. Ανατολικού Ζαγορίου β. Κεντρικού Ζαγορίου γ. Τύμφης και τις κοινότητες α. Βοβούσης β. Πάπιγκου, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Κόνιτσας με έδρα τη Κόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Κόνιτσας β. Μαστροροχωρίων και τις κοινότητες α. Διστράτου β. Αετομηλίτσης γ. Φούρκας, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι και ιστορική έδρα το Δελβινάκι αποτελούμενος από τους δήμους α. Καλπακίου β. Δελβινακίου γ. Άνω Πωγωνίου δ. Άνω Καλαμά και τις κοινότητες α. Πωγωνιανής β. Λάβδανης, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με έδρα τα Πράμαντα αποτελούμενος από τους δήμους α. Τζουμέρκων β. Πράμαντων γ. Κατσανοχωρίων και τις κοινότητες α. Σιράκου β. Καλαριτών γ. Ματσουκίου και δ. Βαθυπέδου, οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμος Μετσόβου με έδρα το Μέτσοβο αποτελούμενος από τους δήμους α. Μετσόβου β. Εγνατίας και τη κοινότητα Μηλέας οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή αποτελούμενος από τους δήμους α. Δωδώνης β. Λάκκας Σουλίου γ. Αγίου Δημητρίου και δ. Σελλών οι οποίοι καταργούνται.
8. Δήμος Ζίτσας με έδρα την Ελεούσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ζίτσας β. Πασσαρώνος γ. Μολοσσών δ. Εκάλης και ε. Ευρυμενών, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Οι δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βόρειων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ζαγορίου χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...