Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Δεν... συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις της Ρηγίλλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Την... πλάτη στην κεντρική γραμμή της Ν.Δ. για τον «Καλλικράτη» γύρισαν αρκετοί γαλάζιοι δήμαρχοι, που επέλεξαν χθες να απουσιάσουν από την ψηφοφορία της συνέλευσης της Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) παρά να απορρίψουν το σχέδιο.
Φωτογραφία
Η προσπάθεια να υιοθετηθεί και από τους δημάρχους η σκληρή θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη νέα διοικητική δομή της χώρας, κατέληξε σε φιάσκο.
Παρά το γεγονός πως η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη της ΚΕΔΚΕ διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία με 256 αιρετούς, δεν κατόρθωσε χθες να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απαρτία για να λάβει απόφαση κατά του «Καλλικράτη».
Οι διαρροές του γαλάζιου στρατοπέδου έφτασαν περίπου τους 50 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν παρέστησαν και δεν θέλησαν να επικυρώσουν ακόμη και με μυστική ψηφοφορία την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη για μη στήριξη επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Ετσι, με μόλις 217 παρόντα μέλη από τους 500 συνολικά αιρετούς, ο κ. Κακλαμάνης ακύρωσε την ψηφοφορία και «βαφτίζοντας» άτυπη τη γενική συνέλευση ανακοίνωσε πως ισχύει η απόφαση που είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία νωρίτερα χθες το πρωί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Σύμφωνα με αυτή, λένε «όχι» στην υπερψήφιση του «Καλλικράτη».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου είχε καταγραφεί και το ρήγμα μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων, καθώς οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα δήμαρχοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μην παραστούν ούτε στη συνέλευση.
«Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό αυτοδιοκητικό μας στόχο» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολλοί γαλάζιοι αιρετοί συμμετείχαν στις επιτροπές προετοιμασίας του νομοσχεδίου, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. υπογράμμισε: «Μόλις χθες (σ.σ.: προχθές) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά του αρχηγού του ζήτησε την απόσυρση του “Καλλικράτη”, υπερασπιζόμενο προφανώς το κράτος που δεν επανίδρυσε, αλλά που όμως το ίδιο αποδιάρθρωσε κατά την πρόσφατη εξαετία».
Το πρόβλημα δεν είναι «αν θα ψηφιστεί ή όχι ο “Καλλικράτης”, αλλά πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι στις 2 Ιανουαρίου» ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος στα επιχειρήματα για απόρριψη του νομοσχεδίου ανέφερε το μικρό χρονικό διάστημα για διαβούλευση, τη μη ενσωμάτωση των προτάσεων των δημάρχων και τη μη τήρηση κριτηρίων στο χωροταξικό.
Ο ίδιος μίλησε για «τεχνητή έλλειψη απαρτίας» και πρόσθεσε πως οι δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος «αναλαμβάνουν μαζί με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση ολόκληρη την ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί στην Αυτοδιοίκηση». 
ΣΤΗ ΦΩΤΟ Διαμαρτυρία μετά μουσικής. Οι κάτοικοι της Γουμένισσας του Κιλκίς έφτασαν μέχρι  το Σύνταγμα για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του  «Καλλικράτη». Εφεραν όμως μαζί τους και τα χάλκινα κι έτσι η διαμαρτυρία είχε τη μορφή χάπενινγκ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...