Παρασκευή 7 Μαΐου 2010


ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ:Η πλειοψηφία «θέλει» δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Υπέρ της συνένωσης του δήμου Κατσανοχωρίων με τον προτεινόμενο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τάχθηκε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ οι κάτοικοι του Ελληνικού σε λαϊκή συνέλευση τάχθηκαν κατά αυτής της προοπτικής.Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών που εκπροσωπεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής 35 και πλέον Σωματεία και απόδημες οργανώσεις (Συλλόγους-Αδελφότητες) χωριών των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας, μεταξύ αυτών και συλλόγους του Δήμου Κατσανοχωρίων (Πλατανούσα , Μονολίθι) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην προτεινόμενη ένταξη του Δήμου Κατσανοχωρίων στον Δήμο Δωδώνης και «απαιτεί να συνενωθεί ο Δήμος Κατσανοχωρίων με τον υπό σύσταση όμορο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων».Σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Χήτα, η κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κατσανοχωρίων, αφού προηγήθηκαν συνελεύσεις στα 9 δημοτικά διαμερίσματα, με 8 ψήφους, ελήφθη υπό την αίρεση ότι αν δημιουργηθεί δήμος με τον όμορο Παμβώτιδας θα ζητηθεί η συνένωση με αυτόν. Αντίθετα οι πέντε άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν να στηρίξουν την πρόταση για συνένωση με τον προτεινόμενο νέο δήμο Δωδώνης, εφόσον δεν γίνει άλλος δήμος με αυτόν της Παμβώτιδας.Ισχύει βέβαια η απόφαση της πλειοψηφίας και αναμένονται εξελίξεις, σε σχέση με το προτεινόμενο χωροταξικό στο λεκανοπέδιο.

Υπέρ του χωροταξικού το ΠΑΣΟΚ Πασσαρώνας
Στο μεταξύ η δημοτική οργάνωση Πασσαρώνας του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε προχθές στην ολομέλεια της, την αποδοχή του χωροταξικού, όπως προτείνεται με τον νέο δήμο Ζίτσας και έδρα την Ελεούσα, ωστόσο υπήρξαν και απόψεις για συνένωση του δήμου στο νέο δήμο Ιωαννιτών η και προσθήκη και άλλων όμορων δήμων στο σχήμα με τους δήμους Πασσαρώνας, Εκάλης, Ζίτσας, Ευρυμενών και Μολοσσών.

Διαφωνία από το Ανατολικό Ζαγόρι για
την έδρα του δήμου Ζαγορίου

Υπέρ του χωροταξικού όπως προτείνεται, αν και με παλιότερη απόφαση ζητούσε δυο δήμους, για το δήμο Ζαγορίου τάχθηκε σε πρόσφατη απόφαση του τα δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανατολικού Ζαγορίου, αλλά θέτει θέμα για την έδρα, ζητώντας να γίνουν έδρα οι Μηλιωτάδες, προβάλλοντας σειρά επιχειρημάτων.Το Δ.Σ είχε προτείνει στο παρελθόν διατήρηση του δήμου με προσθήκη της Βοβούσας και τους δυο άλλους δήμους με το Πάπιγκο να αποτελέσουν ενιαίο δήμο. Τελικά οι επιλογές του υπουργείου Εσωτερικών για έναν δήμο στο Ζαγόρι βρίσκουν σύμφωνο το Σώμα και σύμφωνα με την απόφαση, «λόγω της κοινής πολιτιστικής παράδοσης, ιστορίας, ηθών και εθίμων του συνόλου των χωριών του Ζαγορίου, παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, τη μεγάλη έκταση και τη δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του νέου δήμου, ιδίως το χειμώνα».Σε ότι αφορά την έδρα που ορίστηκε στους Ασπραγγέλους, έδρα του σημερινού δήμου Κεντρικού Ζαγορίου το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τη διαφωνία του και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος και για την επιλογή, αφού αναμένοντα να είναι οι Κήποι η έδρα.Στην απόφαση το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τον ορισμό των Ασπραγγέλων ως έδρας του νέου δήμου και προτείνει ως έδρα του νέου δήμου τους Μηλιωτάδες, τη σημερινή έδρα του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου, για τους εξής λόγους:
-Οι Μηλιωτάδες αποτελούν την έδρα του δήμου Ανατολικού Ζαγορίου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της περιοχής και θα αριθμεί το μισό πληθυσμό του νέου δήμου Ζαγορίου.
-Βρίσκονται σε απόσταση 29 μόλις χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, τα Ιωάννινα, βρίσκονται στην είσοδο του Ζαγορίου από τη ΝΑ πλευρά και αποτελούν συγκοινωνιακό κόμβο της περιοχής.
-Απέχουν μόλις 6 χιλιόμετρα από τον μεγάλο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης νέος σύγχρονος οδικός άξονας προς τον κόμβο της Εγνατίας οδού.
-Διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές για τη λειτουργία του νέου δήμου.
-Διαθέτουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως γυμνάσιο, δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο, πυροσβεστικό κλιμάκιο, αγροτικό κτηνιατρείου.
-Ο Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων υπαλλήλων από το σύνολο των υπόλοιπων ΟΤΑ της περιοχής.

Ο Παρακάλαμος έδρα του δήμου Πωγωνίου

Aπ' την «Δημιουργική Παρέμβαση Πολιτών Περιοχής Άνω Καλαμά» εκδόθηκε ανακοίνωση για τον ορισμό του Καλπακίου, ως έδρας του νέου Δήμου Πωγωνίου, στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα κυριότερα κριτήρια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη. Προσθέτει η «Παρέμβαση» ότι ο Παρακάλαμος, έδρα του δήμου Άνω Καλαμά, πληρεί τα περισσότερα κριτήρια(η παλαιά ιστορική Πογδόριανη) αφού αριθμεί άνω των 1.000 μονίμων κατοίκων και είναι το φυσικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με ισχυρή εμπορική, επαγγελματοβιοτεχνική και αγροτική δραστηριότητα.«Το Υπουργείο Εσωτερικών, καταλήγει, αντί να κρίνει αντικειμενικά, έκρινε με βάση άλλες σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. Το καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει την αρχική επιλογή του για την έδρα του Δήμου Πωγωνίου. Εδώ και τώρα αποκατάσταση της αδικίας!»Θυμίζουμε ότι και ο δήμος Δελβινακίου ζητά να είναι το Δελβινάκι η έδρα του νέου δήμου και όχι ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...