Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο «Καλλικράτης» φέρνει «πόλεμο»

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον «Καλλικράτη» εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για προχειρότητα και ελλείμματα στον σχεδιασμό της νέας διοικητικής διαίρεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, κατέθεσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο περιελάμβανε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για 325 δήμους και 13 περιφέρειες. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία υπολογίζονται οι εξοικονομήσεις του «Καλλικράτη» σε 1,185 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστον. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί περίπου το 80% των αιτημάτων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ βουλευτής Χ. Ζώης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και «επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των Περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης».

Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι κατά του «Καλλικράτη» σπεύδουν «οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί πρωταγωνιστές της διαβόητης εξαετούς επανίδρυσης που όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής».

Σε νεότερη δήλωσή του, ο κ. Χ. Ζώης αποδίδει στον υπουργό Εσωτερικών έπαρση, αλαζονεία, θυμό και επιθετικότητα.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Απέκλεισαν την Εγνατία


«Εμφραγμα» στην επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου έχει προκαλέσει ο επ’ αόριστον αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στη Σιάτιστα Κοζάνης από δημοτική Αρχή και κατοίκους που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Καλλικράτης». Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από σήμερα, καθώς μπαίνει στον «χορό» και ο Δήμος Αιανής, που σκοπεύει να αποκλείσει και τη μοναδική παράκαμψη.

Από το απόγευμα της Παρασκευής ο δήμαρχος Σιάτιστας, Κ. Κοσμίδης, με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα υπηρεσιακά αυτοκίνητα στον κόμβο της Μπάρας και μαζί με δημότες κρατούν από τότε κλειστό τον αυτοκινητόδρομο. Το ίδιο έκαναν και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, στον κόμβο των Κοίλων. Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στον ορισμό της Νεάπολης και όχι της Σιάτιστας ως έδρας του νέου Δήμου Βοΐου.

Την Εγνατία Οδό στη γέφυρα του Στρυμόνα απέκλεισαν για μιάμιση ώρα χθες το μεσημέρι κάτοικοι του Δήμου Τραγίλου Σερρών. Αντιδρούν στη συνένωσή τους στη Νιγρίτα και ζητούν να αποτελέσουν έναν δήμο με τον Αχινό και το δημοτικό διαμέρισμα Κερδυλλίων.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
«Οχι» σε συνένωση


Οχι στη συνένωσή τους με τον Δήμο Αιγίου λένε φορείς και κάτοικοι των Δήμων Ακράτας, Αιγείρας και Διακοπτού Αχαΐας. Σήμερα αναμένεται να βρεθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κάτοικοι και φορείς ζητούν την αυτονομία των δήμων τους ή τη δημιουργία ενός δήμου με έδρα το Διακοπτό.

NIKOΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αποκλεισμένα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου και η 133 ΣΜ
Κρήτη: Αντιδράσεις για τις συνενώσεις


Αποκλεισμένο λόγω... «Καλλικράτη» είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου και η 133 ΣΜ από κατοίκους της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα το απόγευμα να καταληφθεί και το «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου από φορείς της Αλικαρνασσού.

Οι κάτοικοι του Καστελίου αρνούνται τη συνένωσή τους με τους όμορους δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού και θέλουν να ενωθούν με τους παραλιακούς Χερσονήσου και Μαλίων.

Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού αρνούνται να ενωθούν με τον δήμο Ηρακλείου και ζητούν την αυτονομία τους ή τη συνένωσή τους με άλλους όμορους δήμους.

Με πρωτοβουλία της επιτροπής Αγώνα, στις 7 σήμερα το απόγευμα οι Αλικαρνασσιώτες θα πραγματοποιήσουν λαϊκή συνέλευση όπου αναμένεται να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου, που αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μεγάλη κίνηση.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκφράστηκε η καθολική διαμαρτυρία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα κομματικά στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ της Αλικαρνασσού αποφάσισαν να παραδώσουν τα κλειδιά της Οργάνωσης και τις κομματικές τους ταυτότητες. Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι κάτοικοι των Αρχανών Ηρακλείου, που διεκδικούν την έδρα από τα Πεζά και για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στους νομούς Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου.
Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...