Κυριακή 30 Μαΐου 2010

"Καλλικράτης": Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν


ΤΗΣ ΠΙΚΙΑΣ ΓΑΛΑΤΗ
Τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν. Το σχέδιο «Καλλικράτης» μπορεί να έγινε νόμος του κράτους, αλλά το επόμενο 7μηνο θα κριθεί αν οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του προγράμματος θα υλοποιηθούν, καθώς απαιτείται ένα τιτάνιο έργο προετοιμασίας, ώστε οι νέες δημοτικές αρχές, που θα αναλάβουν στις αρχές του 2011, να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα νέα, αναβαθμισμένα τους καθήκοντα.

Οι νέοι 325 πλέον δήμοι, που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς 1.034, πρέπει ουσιαστικά να δημιουργηθούν εκ του μηδενός. Και για να γίνει αυτό, δηλαδή να ξανασυσταθούν οι υπηρεσίες τους, να κατανεμηθεί σωστά το προσωπικό, να αποκτήσουν τις αναγκαίες υποδομές, αλλά και να απαλλαγούν από τα σημερινά τους βαρίδια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια πλήρης καταγραφή της σημερινής τους κατάστασης, καταγραφή που δεν έχει γίνει τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική πορεία του θεσμού.
Από αύριο κιόλας το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά μια πλήρη καταγραφή του προσωπικού, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2011. Το πρώτο 6μηνο του 2011 προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των νέων οργανισμών των δήμων. Μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των κτιρίων των ΟΤΑ και να έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες σε κτίρια και από τον Αύγουστο να προταθούν λύσεις για κάλυψη των ελλείψεων, ώστε το Φεβρουάριο του 2011 να έχουν στεγαστεί όλες οι υπηρεσίες.
Σημαντικό βήμα θεωρείται η εγκατάσταση και λειτουργία των e-ΚΕΠ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα καταγραφούν τα συστήματα πληροφορικής και υποδομών, με δημιουργία ειδικής ομάδας σε κάθε ΟΤΑ. Από το Σεπτέμβριο έως το τέλος του χρόνου θα γίνει η μετάπτωση δεδομένων σε νέους δήμους και Περιφέρειες, με μεταφορά των ταμειακών πληροφορικών συστημάτων των νομαρχιών.
Σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του «Καλλικράτη» θεωρήθηκε η κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, καταγραφή και διάγνωση των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Οκτώβριο θα δημιουργηθεί ομάδα υποστήριξης συγχωνεύσεων και δημιουργίας νομικών προσώπων, ώστε το Δεκέμβριο να ετοιμαστεί το Μητρώο των Νομικών Προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μέχρι και το Σεπτέμβριο θα γίνει και η αποτύπωση των οικονομικών των δήμων και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών και θα θεσμοθετηθούν χρηματοοικονομικοί δείκτες αξιολόγησης. Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει εκδοθεί η κάρτα δημότη για την αυτόματη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη συμμετοχή τους σε τοπικά δημοψηφίσματα.
Οι τελικές αλλαγές στο χωροταξικό
Το χωροταξικό κομμάτι του νέου νόμου μονοπώλησε τη συζήτηση εντός και εκτός Βουλής. Και παρότι οι έντονες αντιδράσεις δημάρχων και κατοίκων κάποιων περιοχών έδωσαν «πολεμικούς τόνους», η αλήθεια είναι ότι μια τόσο εκτεταμένη αλλαγή έγινε μάλλον αναίμακτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΚΕ ουσιαστικά στη σύμπτηξη των 1.034 δήμων σε 325 δήμους κατέθεσε μόλις 20 προτάσεις, πολλές εκ των οποίων έγιναν δεκτές.
Συνολικά, από την αρχική πρόταση έγιναν 28 αλλαγές σε όρια και δημιουργία νέων δήμων, από τις οποίες οι έντεκα αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα:
-Στο νομό Καβάλας συστήνεται ένας δήμος στην Επαρχία Παγγαίου με έδρα την Ελευθερούπολη.
- Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο δήμος Αγίου Παύλου συνενώνεται με τις Συκιές αντί με το δήμο Θεσσαλονίκης και η Νεάπολη συνενώνεται με τις Συκιές.
-Στη Β’ Θεσσαλονίκης ο δήμος Εγνατίας συνενώνεται στο δήμο Βόλβης και ο δήμος Καλλινδοίων συνενώνεται με το δήμο Λαγκαδά.
-Στο νομό Ημαθίας οι δήμοι Ανθεμίων και Ειρηνουπόλεως συνενώνονται στο δήμο Νάουσας.
- Στο νομό Πέλλας ο δήμος Κρύας Βρύσης και ο δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου συνενώνονται στο δήμο Αρχαίας Πέλλας.
-Στο νομό Πιερίας οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων συνενώνονται στο δήμο Κατερίνης.
-Στο νομό Κοζάνης ο δήμος Βελβεντού συνενώνεται με το δήμο Σερβίων.
- Στο νομό Καστοριάς ο προτεινόμενος δήμος Μακεδνών συνενώνεται με το δήμο Καστοριάς.
-Στο νομό Γρεβενών ο προτεινόμενος δήμος Βασιλίτσας συνενώνεται με το δήμο Γρεβενών.
Επίσης έγιναν συνολικά 19 αλλαγές, που αφορούσαν τις έδρες και τα ονόματα των νέων δήμων, εκ των οποίων οι έξι έγιναν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας:
-Στην Ημαθία ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα.
-Στη Β΄Θεσσαλονίκης ο δήμος Λαγκαδά θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά.
-Στην Πέλλα ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας.
-Στην Πιερία ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας - Κολινδρού.
Στη Χαλκιδική ο δήμος Καλλικράτειας - Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας.
- Στην Κοζάνη ο δήμος Βοΐου θα έχει τελικά έδρα τη Σιάτιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...