Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Υπό "πτώχευση" οι Δήμοι


Αδυναμία κατάρτισης υγιών προϋπολογισμών από τους Δήμους και ακύρωση κάθε πρόθεσης, οράματος και προσπάθειας των για υλοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των έργων που σχεδίαζαν για το Δήμο τους, συνιστά σύμφωνα με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, η περικοπή των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας καλεί τους δήμους να μην αποστείλουν οικονομικά στοιχεία στο Παρατηρητήριο των ΟΤΑ , και τονίζει τα εξής:

"Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι Δήμοι της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη θεσμοθέτηση της επιτροπείας των Δήμων, που ανάγκασε την ΚΕΔΕ να προσφύγει στα συνταγματικά δικαστήρια (αφού στην ουσία επιχειρείται επέμβαση στον αυτοδιοικητικό ρόλο – κατάργηση του αυτοδιοίκητου), την απρόκλητη κατάργηση σημαντικών αρμοδιοτήτων που συνδέονται άμεσα με την εξυπηρέτηση των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών της χώρας μας (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), η επέλαση της βάρβαρης πολιτικής απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται...

Οι Δήμοι καλούνται να καταρτίσουν προϋπολογισμούς, όταν ανακοινώνονται: η μείωση της ΣΑΤΑ κατά 53%, η μείωση των ΚΑΠ κατά 1.9%, η μείωση των προνοιακών επιδομάτων κατά 8.4%.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κυβέρνηση καθιστά στην ουσία αδύνατη την κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών από τους Δήμους, αλλά συγχρόνως ακυρώνει και περιορίζει στην πράξη, κάθε πρόθεση, όραμα και προσπάθεια των αιρετών, για υλοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των έργων που σχεδίαζαν για το Δήμο τους.

Την ίδια στιγμή, διάφορες δυνάμεις συμβάλλουν στη συντήρηση ενός θολού τοπίου απαξίωσης και αμφισβήτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού και ως πολιτικό δυναμικό.

Όμως η Αυτοδιοίκηση, ακλόνητη μέσα στη συγκυρία, συνεχίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και με επίγνωση της σπουδαιότητας του ρόλου της, την προσπάθειά της να παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες.

Οι όποιες λοιπόν αποφάσεις της, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και αποβλέπουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της.

Η Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, εμμένει στην απόφασή της και καλεί μαζί με την ΚΕΔΕ, όλους τους Δήμους, να μην αποστείλουν στοιχεία στο Παρατηρητήριο.

Τέλος, καλεί την ΚΕΔΕ να επανεξετάσει την πρότασή της για την κατανομή των ΚΑΠ, με βάση τα νέα δεδομένα της μείωσης των πόρων, γιατί, ιδιαίτερα οι Δήμοι που υφίστανται τις μεγαλύτερες μειώσεις με την πρότασή τους, όχι μόνο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους, αλλά ούτε καν να συντάξουν προϋπολογισμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...