Σάββατο 8 Μαΐου 2010


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»

Συνένωση με τον Δήμο Σελλών ζητά ο Δήμος Λάκκας Σουλίου, την έδρα στον Παρακάλαμο επιθυμούν κάτοικοι και φορείς του Δήμου Καλαμά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το χωροταξικό σχέδιο του «Καλλικράτη» που έδωσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, όπως και στο Νομό Ιωαννίνων.Ο ένας μετά τον άλλο οι Καποδιστριακοί Δήμοι πραγματοποιούν δημοτικά συμβούλια προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους για τις συνενώσεις και τον καθορισμό των εδρών, που αποτελούν και τα επίμαχα σημεία του σχεδίου.Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στα Δερβίζιανα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λάκκας Σουλίου, που σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών συνενώνεται με τους Δήμους Σελλών, Δωδώνης, Αγίου Δημητρίου και Κατσανοχωρίων, δημιουργώντας το νέο Δήμο Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή.Μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει οι Δήμοι Κατσανοχωρίων και Δωδώνης ο Δήμος Λάκκας Σουλίου επιδιώκει να χαρακτηριστεί ορεινός Δήμος και να μείνει ως έχει ή να συνενωθεί με τον Δήμο Σελλών, αφού ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνοδεύεται από τον περιορισμό των 10.000 κατοίκων.Σε διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά να ισχύσει το υφιστάμενο σχέδιο, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Λάκκας ΣουλίουΧρήστος Ντακαλέτσης, σημειώνοντας τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και συγκοινωνιακά στοιχεία της περιοχής.«Εφόσον πρόκειται για ένα γεωγραφικά απομονωμένο Δήμο και μια περιοχή όπως η Λάκκα Σουλίου που εκτείνεται και εκτός του Νομού Ιωαννίνων, θεωρούμε ότι μπορεί να παραμείνει ως έχει, για να μη σβήσει από το χάρτη μία περιοχή με ιδιαίτερα ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης, επισημαίνοντας πως η έδρα του νέου Δήμου απέχει σημαντικά από πολλά δημοτικά διαμερίσματα της Λάκκας Σουλίου.Ωστόσο, ως προς το θέμα της έδρας ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε ολοκληρωμένες προτάσεις από τους Δήμους Σελλών και Δωδώνης, προκειμένου να υπάρξει μία ανοιχτή συζήτηση και συμφωνία. «Στις αποφάσεις των Δήμων Σελλών, Δωδώνης που δεν έχουν επίσημα αποσταλεί στο Δήμο μας, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις. Εμείς ζητάμε να διευκρινιστεί ποια έδρα επιθυμούν, ώστε να τοποθετηθούμε και εμείς στη συνέχει και αν είναι δυνατόν να βρεθεί μία κοινή θέση», σημείωσε.

«Ναι» στη συνένωση, «όχι» στην έδρα
Τον ορισμό του τοπικού διαμερίσματος Παρακαλάμου ως έδρα του υπό σύσταση Δήμου Πωγωνίου ζητούν η δημοτική αρχή, οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Άνω Καλαμά, με επιστολή τους προς τον Υπουργό ΕσωτερικώνΓιάννη Ραγκούση.Οι κάτοικοι και φορείς του Δήμου Άνω Καλαμά, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο «Καλλικράτης» εμφανίζονται απόλυτα σύμφωνοι με τη συνένωση του Δήμου τους με τους Δήμους Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου και Καλπακίου και τις δύο διευρυμένες Κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης, στο νέο Δήμο Πωγωνίου.Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε ως έδρα του Δήμου το Καλπάκι και ως ιστορική έδρα το Δελβινάκι. Στο σημείο αυτό αντιδρούν οι φορείς του Άνω Καλαμά, που θεωρούν πως ο Παρακάλαμος πληροί όλα τα γεωγραφικά, δημογραφικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά κριτήρια που προβλέπει η διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε να δικαιούται την έδρα. Υπογραμμίζοντας πως η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα μας και με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά, Φάνης Στεργίου τόνισε πως θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να τηρήσει τη δέσμευσή του για αντικειμενικά κριτήρια, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της ΤΕΔΚ στην Κυλλήνη.«Στο σημείο που έχουμε φτάσει ή πρέπει να λειτουργήσουν τα αντικειμενικά κριτήρια ή να πάμε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο κόσμος τις έδρες. Οι πολίτες αποδέχονται τον «Καλλικράτη» και είναι ευχή όλων η διοικητική μεταρρύθμιση να προχωρήσει, όμως μπαίνουμε στη διαδικασία να κοντραριζόμαστε για την έδρα. Επομένως, για να αποφασίσει το Υπουργείο πρέπει να αξιολογήσει τα αντικειμενικά κριτήρια. Θεωρούμε, πως ο Παρακάλαμος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, ώστε να γίνει το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νέου Δήμου», σημείωσε ο κ. Στεργίου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...