Με τις αντιδράσεις δημάρχων και πολιτών να οξύνονται σε όλη την ελληνική περιφέρεια και την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης να παίρνει νέες διαστάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκινά σήμερα στη Βουλή, ο «Καλλικράτης» κινητοποιεί, συσπειρώνει αλλά και διχάζει την ελληνική κοινωνία.
Από την Κέρκυρα έως την Ορεστιάδα και από την Κρήτη ως την Κοζάνη επικρατεί αναταραχή. Η γκάμα των αντιδράσεων ποικίλλει από δήμο σε δήμο και από νομό σε νομό. Ο αποκλεισμός των εθνικών οδών (Σιάτιστα), των αεροδρομίων (Αλικαρνασσός Ηρακλείου), του οδοντωτού σιδηροδρόμου Καλαβρύτων (Διακοφτό – Ακράτα), οι επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δριβελέγκας – Χαλκιδική) και η «επικήρυξη» άλλων που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την απώλεια της πολυπόθητης έδρας (Βάρδα – Κατρίνης), είναι μερικά μόνο απ όσα συμβαίνουν στους «Καποδιστριακούς» δήμους, οι οποίοι αρνούνται να συνενώσουν τη μιζέρια τους, μέσα από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Καθημερινά πούλμαν κατεβάζουν κόσμο που διαμαρτύρεται έξω από υπουργείο Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας, αλλά σχεδόν κανένας δήμαρχος δεν καταφέρνει να συναντήσει τον υπουργό, εκτός από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στην Αμαλιάδα, ο δήμαρχος Γ. Λυμπέρης και το δημοτικό συμβούλιο παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το τελικό χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη», ο οποίος «αδικεί» την πρωτεύουσα του ηλειακού κάμπου.
Στο Δήμο Κυλλήνης τώρα, στη Βόρεια Ηλεία, η Βάρδα επιστρέφει τον τίτλο της ιστορικής έδρας στον κ. Ραγκούση και διεκδικεί, βάσει των κριτηρίων του συνεδρίου της Κυλλήνης, τη διοικητική έδρα του νέου δήμου που θα προκύψει από την συνένωση των Δήμων Ανδραβίδας, Κυλλήνης, Λεχαινών και Βουπρασίας. Ο δήμαρχος Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης ζητεί ο τίτλος της ιστορικής έδρας να δοθεί στην Ανδραβίδα, που τον δικαιούται εξάλλου ως η αρχαιότερη πόλη όλης της Δυτικής Πελοποννήσου (με 1.300 χρόνια γραπτή ιστορία).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας σε ψήφισμά του καταγγείλει τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστές της διάσπασης του ηλειακού κάμπου και τους ζηείά να επανορθώσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, το λάθος τους, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, στηρίζοντας την πρόταση οι επτά δήμοι της «Κοίλης Ηλιδος» να συναποτελέσουν έναν νέο Δήμο.
Στη Βόρεια Ελλάδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Β. Παπαγεωργόπουλος κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση για εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων για τις συνενώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και συγκαλεί σήμερα κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ και των δημάρχων του νομού, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση τους απέναντι στον «Καλλικράτη».
Ανατολικότερα, σε αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα, επί της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσουν αύριο από τις 12 μέχρι τα 3 το μεσημέρι, κάτοικοι των δήμων Τραγίλου και Αχινού, διαμαρτυρόμενοι για το χωροταξικό χάρτη του «Καλλικράτη» στην περιοχή τους.
Κύριο αίτημα των δύο όμορων δήμων, καθώς και του χωριού των Κερδυλλίων, είναι η συνένωσή τους σε ένα δήμο.
Και το γαϊτανάκι των ποικίλων αντιδράσεων συνεχίζεται αμείωτο.
Και το γαϊτανάκι των ποικίλων αντιδράσεων συνεχίζεται αμείωτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !