Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τα παρασκήνια του «Καλλικράτη»

ΒΟΥΝΟ με βουνό δεν σμίγει. Ούτε δήμος με δήμο! Η χάραξη- ή η επαναχάραξη- ενός χάρτη δεν είναι χωρίς συνέπειες. Ισχυσε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες τράβηξαν συνοριακές γραμμές στην έρημο κόβοντας στη μέση φυλές και αναμειγνύοντας λαούς. Να δούμε αν θα ισχύσει και στον «Καλλικράτη». ΦΥΣΙΚΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε κάτι που δεν επιχείρησαν ποτέ οι αποικιοκράτες με τους φυλάρχους. Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία της διαβούλευσης. Αυτή έχει ενδιαφέροντα παρασκήνια. Πάρτε την περίπτωση της Καστοριάς.
Εκεί, άλλη μία κυβερνητική πρωτοβουλία βρήκε απέναντί της τον
Φίλιππο Πετσάλνικο. Εκλεγόμενος βουλευτής στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος της Βουλής είχε δική του άποψη για τη διανομή της σε δήμους. Οπως είχε δική του άποψη για το πώς θα εφαρμοστεί στη Βουλή η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΕΠΟΧΗ των ενδο-ΠΑΣΟΚικών συγκρούσεων έχει όμως παρέλθει. Το πολιτικό κλίμα δεν προσφέρεται για τέτοιες πολυτέλειες. Αυτή τη φορά, δεν είχαμε ούτε οξύτητες ούτε δημόσια φωνήεντα. Ο Πετσάλνικος συνετάχθη με τη γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών που είδε στην περιοχή δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Καστοριά και το Αργος Ορεστικό, καθώς και δύο μεγάλους ορεινούς όγκους, τον Γράμμο και το Βίτσι. Σε αυτή τη λογική, δημιουργούνται τέσσερις δήμοι: Καστοριά, Αργος Ορεστικό, Νεστόριο και Μακεδνών.
Δήμαρχοι στον γκρεμό
Η ΘΕΣΠΙΣΗ αντικειμενικών κριτηρίων για τη δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού χάρτη έχει πολιτικά οφέλη. Ας πούμε, πείθει τους απλούς βουλευτές της συμπολίτευσης ότι η νέα χάραξη δεν προσαρμόστηκε στις αντιλήψεις μεγαλοστελεχών ή κομματικών τοπαρχών. Ενίοτε ικανοποιεί και τις επιθυμίες των ίδιων των βουλευτών, χωρίς όμως γκρίνιες και αλισβερίσια. Ας πούμε, ο βουλευτής Κοζάνης Γιάννης Βλατής διαπίστωσε στον ΚΤΕ που έγινε για τον «Καλλικράτη» ότι υπάρχει στον νέο χάρτη ο Δήμος Βελβενδού, όθεν έλκει την καταγωγή του. Οχι, δεν το ζήτησε ο ίδιος. Ο δήμος έχει πάνω από 50% ορεινότητα, που είναι ένα από τα κριτήρια του «Καλλικράτη» για να μπει στον χάρτη. Είναι δηλαδή θέμα κλίσης ή, μάλλον, οι γκρεμοί βγάζουν δημάρχους στη νέα εποχή.
Επίσκεψη «Μανόλο»
ΩΣΤΟΣΟ, η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» είχε και εσωκομματική διάσταση. Ο Γιάννης Ραγκούσης - που ακολούθησε πολιτική ανοικτών θυρών- δέχθηκε και βουλευτές άλλων κομμάτων για να συζητήσουν τις νέες ρυθμίσεις. Ας πούμε, ένας από αυτούς ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης . Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.
είναι βουλευτής Ηρακλείου και ήθελε να πει κι αυτός τις απόψεις του.
Τηλεφώνημα από Κουμουνδούρου
ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τηλεφώνημα δέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών από κορυφαίο πρόσωπο της Κουμουνδούρου. Είχε διάφορα ερωτηματικά για τον νέο χάρτη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Δήμο Ελληνικού, με δεδομένη την εκκρεμότητα της ανάπλασης της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου. Το επιχείρημα του Ραγκούση είναι πως ο δήμος αυτός καταργείται, όπως όλοι όσοι έχουν λιγότερους από 25.000 δημότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...