Τρίτη 11 Μαΐου 2010


ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Ο καθένας θέλει την… αυλή του!!!
Μπορεί οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης» να μην απασχολούν τους πολίτες, αλλά οι δήμαρχοι εξακολουθούν να διαφωνούν στον ορισμό των εδρών για τους νέους δήμους.Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις σε επίπεδο νομού αφορούν στον ορισμό των νέων διοικητικών κέντρων, με τους δημάρχους να… σέρνουν το χορό. Οι προτάσεις τους, ωστόσο, δεν είναι ευκρινείς και τα επιχειρήματά τους αφορούν κυρίως τη διατήρηση του υφιστάμενου σχεδίου των εδρών. Την ίδια ώρα, όμως, οι τοπικές κοινωνίες δεν δείχνουν πρόθυμες να κατεβούν στους δρόμους, στοιχείο που αποδίδεται εν μέρει στη μέχρι τώρα αποδοχή του σχεδίου «Καποδίστριας». «Τελικά φαίνεται πως οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο ώριμες από όλους εμάς τους αιρετούς», ήταν το σχόλιο που έκανε αυτοδιοικητικό στέλεχος του νομού Ιωαννίνων.Η λογική στην οποία κινούνται ως τώρα οι δήμαρχοι είναι ότι ο καθένας επιθυμεί ουσιαστικά να διατηρήσει την… αυλή του και η έδρα να παραμείνει στα υφιστάμενα διοικητικά όρια του δήμου του. Χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις που διατυπώνονται από τις δημοτικές αρχές Δωδώνης, Άνω Καλαμά, Λάκκας Σουλίου και Ανατολικού Ζαγορίου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι αιρετοί έχουν ουσιαστικά ως κοινή συνισταμένη την «απόκτηση» της έδρας του νέου δήμου με τα επιχειρήματα να ποικίλλουν.

Πλήρης ασυμφωνία
Οι δήμαρχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε μεταξύ τους. Οι προτάσεις τους επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να πρωταγωνιστήσουν και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για παράδειγμα ο δήμος Ανατολής πρότεινε κατά πλειοψηφία να συνενωθεί με το Μπιζάνι, τον Άγιο Δημήτριο και τη Λάκκα Σούλι, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο δήμαρχοςΓιάννης Εμμανουηλίδης εξέφρασε την πρόθεση να διεκδικήσει τη δημαρχία Ιωαννίνων! Ο δήμαρχος Μπιζανίου, Αχιλλέας Σίντος, εξαιρεί από την πρότασή του το δήμο Ανατολής, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να συνενωθεί με το δήμο Δωδώνης, έδρα του οποίου έχει οριστεί η Αγία Κυριακή, που είναι οικισμός του δήμου Αγίου Δημητρίου.Στα πλέον παράδοξα περιλαμβάνεται η επιμονή του δήμου Παμβώτιδας να «αποσχιστεί» από το δήμο Ιωαννιτών και να συμπεριλάβει στα διοικητικά του όρια τους δήμους Αγίου Δημητρίου και Κατσανοχωρίων. Όμως, ο Χρήστος Παπαδήμας εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τη χωροταξική κατανομή, ενώ ο δήμος Κατσανοχωρίων προτιμά να συνενωθεί με το δήμο Βόρειων Τζουμέρκων, θέτοντας ως προϋπόθεση να οριστεί έδρα το Καλέντζι, δηλαδή η υφιστάμενη στο σημερινό δήμο.

Πρώτη κινητοποίηση
Ο «Καλλικράτης» έφερε και τις πρώτες… κινητοποιήσεις στην περιοχή. Την Κυριακή, φορείς και κάτοικοι του δήμο Δελβινακίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απέκλεισαν για λίγη ώρα τον δρόμο προς την Κακαβιά. Φορείς και κάτοικοι του Δελβινακίου θεωρούν ότι το χωριό τους έχει όλα τα κριτήρια να παραμείνει διοικητικό κέντρο του δήμου Πωγωνίου και πληροί τα κριτήρια της νέας έδρα και όχι να χαρακτηρίζεται απλώς «ιστορική». Στον ίδιο δήμο εκδηλώνονται ενστάσεις για την έδρα, το Καλπάκι, από τον δήμο Άνω Καλαμά και ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα για να καθορίσει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων. Βασικό αίτημα είναι να οριστεί έδρα του δήμου Πωγωνίου ο οικισμός του Παρακαλάμου, έχοντας ως βασικό επιχείρημα το πληθυσμιακό κριτήριο της νυν έδρας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...