Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά «Καλλικράτη»


Των Ελενας Kαρανατση – Θαναση Tσιγγανα
Από τον Εβρο έως την Κρήτη οι συγχωνεύσεις και οι αλλαγές εδρών στον διοικητικό χάρτη του «Καλλικράτη» έχουν ξεσηκώσει διαμαρτυρίες που φτάνουν ακόμα και σε ακραίες μορφές, όπως η απεργία πείνας που πραγματοποιεί εδώ και δώδεκα ημέρες στο δημαρχείο ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδης, αρνούμενος τη συνένωση του δήμου με την Αργυρούπολη.
Παρέμβαση Ανθιμου
Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμος Πυλαίας και στην Κοζάνη ο Δήμος Σιάτιστας πήραν χθες τη σκυτάλη των δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του «Καλλικράτη», για τον οποίο παρενέβη από άμβωνος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Μιλώντας προχθές στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου Πυλαίας, ζήτησε -παρουσία των δημάρχων Πυλαίας και Πανοράματος- να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο και να μη συνενωθούν οι δύο δήμοι με τον Δήμο Χορτιάτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι δουλειά έχουμε εμείς να πάμε εκεί;».
Χθες κάτοικοι της Πυλαίας απέκλεισαν το πρωί για λίγη ώρα τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της περιφερειακής οδού προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Αποχή από τα μαθήματα
Στη Σιάτιστα, οι κάτοικοι της οποίας διαμαρτύρονται επειδή ορίστηκε έδρα του νέου δήμου η Νεάπολη, έκλεισαν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας το δημαρχείο, τις υπηρεσίες και τα καταστήματα, ενώ οι μαθητές των σχολείων απείχαν από τα μαθήματά τους για να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Κοινότητας Νυμφαίου Φλώρινας. Σε ανοιχτή επιστολή προς φίλους-επισκέπτες και ευεργέτες του Νυμφαίου, ο κοινοτάρχης κ. Γ. Μπουτάρης καλεί σε πανστρατιά προκειμένου να σωθεί το ιστορικό χωριό από τη συνένωση με τον Δήμο Αμυνταίου.
Η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε χθες χωριστές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους της επαρχίας Λαγκαδά που διαφωνούν με τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη» και υποσχέθηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους στον υπουργό Εσωτερικών έως την Πέμπτη. Οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης θα παραμείνει έως τότε ανοιχτός για τα απορριμματοφόρα.
Την περασμένη Κυριακή κάτοικοι των Φερών και του Τυχερού Εβρου απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα το τελωνείο των Κήπων Εβρου, με αίτημα τη συνένωση των δήμων τους.
Τοπικά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Δήμο Θρακομακεδόνων και στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, καθώς τοπικοί άρχοντες και κάτοικοι δεν επιθυμούν συνένωση με τους «υπερχρεωμένους» όμορους Δήμους Αχαρνών και Νίκαιας, αντίστοιχα. Επίσης, ο Δήμος Κορινθίων ζητεί ένταξη της διώρυγας Κορίνθου για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς και αναπτυξιακούς και συνένωση με τον Δήμο Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για να αφυπνίσει βουλευτές του νομού και κυβέρνηση.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο, εξήγγειλε ο Δήμος Γουμένισσας (Κιλκίς) ζητώντας τη διατήρηση της έδρας στον νέο δήμο.
Στάσεις εργασίας
Στο μεταξύ, με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 12 έως τις 3 μ.μ., που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, εκφράζει το δικό της «όχι» στον «Καλλικράτη» η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, αντιδρώντας στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στις περικοπές των αποδοχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...