Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αποκούμπι στην κρίση οι δήμοι με τα προγράμματα βοήθειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩ ΝΤΟΥΝΑ
Τμήματα εικαστικών, μαθήματα ECDL και κάθε λογής άλλες παροχές μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν ή με μια χαμηλού κόστους συνδρομή δημότες όλων των ηλικιών και των κατηγοριών σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.
Τμήματα συμβουλευτικής και ιατρικές εξετάσεις σε ηλικιωμένους προσφέρονται ακόμη και εντελώς δωρεάν, δίνοντας ανάσα ζωής σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ενώ τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, που θα λειτουργήσουν και φέτος στους δήμους δωρεάν για χιλιάδες μαθητές πέντε έως 12 ετών, σε όλο το νομό, αποτελούν ένα σημαντικό αποκούμπι για τη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα.
Θεσσαλονίκη
Περίπου 800 παιδιά αναμένεται φέτος να συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες στους υπόλοιπους δήμους. Τα προγράμματα που ξεκινούν από το πρωί στις εφτά μέχρι και τις δυο το μεσημέρι είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά εργαζόμενων γονιών, με εξαίρεση προς το παρόν το δήμο Νεάπολης, όπου το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 50 ευρώ. Οι εγγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου στους περισσότερους δήμους, ενώ ήδη ο δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε πως οι εγγραφές θα γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Με συσσίτια της Στέγης Αστέγων και την αρωγή εθελοντών πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης τρέφονται καθημερινά εκατοντάδες άστεγοι και άποροι του δήμου, ενώ δεκάδες άστεγοι και μετανάστες σε όλη την πόλη βρίσκουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία μισθωμένα από το δήμο. Δωρεάν λειτουργούν όλο το χρόνο για παιδιά και ανηλίκους τα καλλιτεχνικά προγράμματα του Βαφοπούλειου Ιδρύματος, με τη συμμετοχή να ξεπερνά τα 500 παιδιά συνολικά. Κοινωνικές παροχές προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά την παιδεία. Σε συνεργασία με καθηγητές του ΑΠΘ περίπου 1.000 άτομα το χρόνο παρακολουθούν μαθήματα πολιτισμού, γλώσσας, τεχνολογιών, και άλλων ειδικοτήτων, εντελώς δωρεάν.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη ηλικία, γίνονται στα 13 ΚΑΠΗ του δήμου εργασιοθεραπείες και φυσιοθεραπείες, ενώ γιατροί που εργάζονται εκεί αναλαμβάνουν δωρεάν τη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Πολίχνη
Το κόστος μαθημάτων ECDL αναλαμβάνει το Γραφείο Παιδείας του δήμου Πολίχνης, δημιουργώντας τμήματα εντελώς δωρεάν για τις ευπαθείς ομάδες δημοτών, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μετανάστες, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, αλλά και οι οικονομικά ασθενείς ομάδες δημοτών.
Την ίδια στιγμή, δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε άτομα με ειδικές ανάγκες παρέχονται από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, στην Πολίχνη. Το πρόγραμμα τρέχει από το Μάρτιο, ενώ από το Σεπτέμβριο το ίδιο πρόγραμμα θα μπορούν να παρακολουθούν και οι γονείς αυτών των ατόμων. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του δήμου παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους, μετανάστες, ανέργους του δήμου μέσω του Δημοτικού Πολυϊατρείου Πολίχνης, ενώ οι ίδιες ομάδες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής και καθαριότητας μέσω του Παντοπωλείου Αγάπης του δήμου Πολίχνης.
Στο δήμο, βέβαια, λειτουργούν δεκάδες τμήματα αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, όπου η συμμετοχή γίνεται μετά συνδρομής, που κυμαίνεται ανάμεσα στα πέντε με 15 ευρώ το μήνα.
Σταυρούπολη
Δωρεάν είναι και στη Σταυρούπολη το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς μαθητές, σε συγκεκριμένα σχολεία, προκειμένου να καλύπτονται και τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες γονέων που είναι εργαζόμενοι. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση γίνονται τα προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων, σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ και τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία των Σχολών Γονέων.
Την ίδια στιγμή, τα τμήματα Επιμόρφωσης & Ερασιτεχνικής Δημιουργίας δέχονται δωρεάν χωρίς την καταβολή του αντιτίμου των επτά ή 15 ευρώ ή με έκπτωση, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνων και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ώστε να παρακολουθούν μαθήματα χορού, μουσικής θεάτρου και εικαστικών, μέσα στους χώρους των σχολείων.
Φυσιοθεραπείες, ιατρικές εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων γίνονται δωρεάν για τους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ της Σταυρούπολης, ενώ οργανώνονται συνεχώς εκδρομές ανά τη χώρα για τα μέλη των ΚΑΠΗ με μια συμβολική οικονομική συμμετοχή.
Χορτιάτης
Στο δήμο Χορτιάτη μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης, άποροι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν κοινωνικές παροχές. Ετσι χωρίς να καταβάλουν το παραμικρό ποσό παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, ανασφάλιστων και άνεργων γονιών ή μεταναστών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη αλλά και σε δωρεάν φοίτηση σε φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις τα καλοκαίρια.
Αμπελόκηποι
Με το συμβολικό ποσό του ενός ή των δυο ευρώ μπορούν οι ηλικιωμένοι που είναι εγγεγραμμένοι στα ΚΑΠΗ του δήμου Αμπελοκήπων να κάνουν βιοχημικές εξετάσεις στο πολυϊατρείο του δήμου, ενώ οι γυναίκες μπορούν μόλις με οκτώ ευρώ να κάνουν το πολυδάπανο πλέον τεστ ΠΑΠ.
Την ίδια στιγμή, και στο δήμο Αμπελοκήπων λειτουργούν επιμορφωτικά προγράμματα ενηλίκων εντελώς δωρεάν, ενώ μετά το τέλος της παρακολούθησης στους συμμετέχοντες απονέμονται πιστοποιητικά επιμόρφωσης ή διά βίου μάθησης. Τα σεμινάρια που γίνονται υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων αφορούν τους τομείς της ελληνικής γλώσσας, των νέων τεχνολογιών, της διοίκησης και αλλού.
Συκιές
Με μηδαμινή οικονομική επιβάρυνση μπορούν να συμμετέχουν σε εικαστικά και αθλητικά προγράμματα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης περίπου 580 παιδιά δημοτών των Συκεών, που πληρούν τις προϋποθέσεις χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων. Παράλληλα, άλλα 204 παιδιά κάτω των πέντε ετών μπορούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να παρακολουθούν τα τμήματα των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Και στο δήμο Συκεών δωρεάν οι ηλικιωμένοι μπορούν να συμβουλεύονται τους ιατρούς των κέντρων καταβάλλοντας συμβολική συνδρομή τρία ευρώ το χρόνο.
Καλαμαριά
Χωρίς να πληρώσουν μπορούν οι μαθητές της πέμπτης και έκτης δημοτικού των σχολείων της Καλαμαριάς να περάσουν το καλοκαίρι τους σε δημοτικές κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική. Οι γονείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι μια αίτηση στο διευθυντή του σχολείου. Και στην Καλαμαριά οι ηλικιωμένοι, μέλη των ΚΑΠΗ, απολαμβάνουν δωρεάν ιατρικές συμβουλές και εκδρομές με πολύ χαμηλό κόστος, όπως και στους υπόλοιπους δήμους.
Με αντίτιμο βέβαια που κυμαίνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα επιλέξουν, μπορούν ενήλικοι και ανήλικοι δημότες να παρακολουθούν εικαστικά και αθλητικά προγράμματα στο πολιτιστικό κέντρο και στα δημοτικά γυμναστήρια, ακόμη και μαθήματα μουσικής στα δημοτικά ωδεία.
Μενεμένη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες με τίτλο «Οδυσσέας» διοργανώνει το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το δήμο Μενεμένης. Στόχος του προγράμματος είναι η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ η ολοκλήρωση των σπουδών δίνει στους εκπαιδευομένους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν εντελώς δωρεάν όλοι οι μετανάστες που μένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας.
Ωραιόκαστρο
Τη δυνατότητα να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, καθώς και κύφωσης ή σκολίωσης προσφέρουν προς τους πολίτες κάθε ηλικίας ο δήμος Ωραιοκάστρου και ο τομέας Κοινωνικής Πολιτικής. Οι εξετάσεις, οι οποίες αφορούν στα άτομα κάθε ηλικίας, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 31 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ωραιοκάστρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2313/304.005 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...