Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ.


Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής  για το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη».
«Κύριε Υπουργέ,

Η Ελληνική κοινωνία μπαίνει σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας. Σε μια περίοδο επώδυνων, σκληρών μέτρων. Σε μια περίοδο μεγάλων θυσιών, θυσιών που για μια ακόμη φορά ζητούνται και από εκείνους που έχουν τη μικρότερη ευθύνη για τη παρατεταμένη παρακμιακή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης που μας μαστίζει είναι μονόδρομος για όλους μας.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ένα απαραίτητο εργαλείο όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση, όχι μόνο για να καταφέρουμε να βγάλουμε το ταχύτερο δυνατό τη θηλιά των μέτρων από το κεφάλι μας, αλλά κυρίως για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας ορθολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Χωρίς αμφιβολία μια τέτοια περίπτωση είναι και η ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Κακά τα ψέματα το σημερινό μοντέλο διοικητικής δομής και πολύ περισσότερο το σημερινό μοντέλο αυτοδιοίκησης έχει αγγίξει εάν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του.

Άλλωστε όλοι εμείς που είχαμε την τύχη και τη μεγάλη τιμή να υπηρετήσουμε το χώρο της αυτοδιοίκησης έχουμε  πολλές φορές τοποθετηθεί, μέσα από τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, αλλά και την επιτροπή περιφερειών της ΕΕ για την ανάγκη αλλαγών που θα κάνουν το θεσμό πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό πιο ουσιαστικό στο ρόλο του δίπλα στους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών.

Και ήταν σημαντικό ότι ο κόσμος της αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια είχε πετύχει ομοφωνία για τις προτεραιότητες, τους στόχους, τη θεσμική κατεύθυνση. Συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας και συναινέσαμε, σε ανύποπτο χρόνο, σε ήρεμους καιρούς μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες να προχωρήσει μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια συνολική μελέτη υποστήριξης της διοικητικής αναδιάρθρωσης και των νέων συνενώσεων στην αυτοδιοίκηση.

Ανήκω σ΄ αυτούς που υποστηρίζουν τη διοικητική μεταρρύθμιση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο δουλεύοντας στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όσο και στο κόμμα στο οποίο ανήκα μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα και πάντως δεν υπάρχει κανείς στο χώρο της αυτοδιοίκησης που να μην γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις και οι στόχοι ήταν κοινοί:

*        Δημιουργία Περιφερειών με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

*        Αναδιαμόρφωση των Δήμων, με συνενώσεις,  με βασικό στόχο να υπάρξουν ισχυροί, λειτουργικοί  και αποτελεσματικοί Δήμοι, για να πετύχουμε τη σύγκλιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

*        Η αυτοδιοίκηση να έχει όλες τις ουσιαστικές και αναγκαίες  αρμοδιότητες

*        να έχει συγκεκριμένους και προκαθορισμένους πόρους

*        να απαλλαγεί από το βραχνά της κακοδιαχείρισης, της γραφειοκρατίας  και της διαφθοράς

Και ήρθε η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή τη μεταρρύθμιση και κατάφερε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κάτι μοναδικό.  Επτά μήνες με απόλυτη συναίνεση των κομμάτων, η ΝΔ προετοίμαζε παρεμφερές νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ το ήθελε, η αυτοδιοίκηση το ήθελε κατάφερε να δημιουργήσει και να φέρει εδώ ένα νομοσχέδιο όπου  η μεταρρύθμιση αυτή είναι «κουτσή», άνευρη, αδύναμη και ατελής. Δέχομαι τις καλές προθέσεις αλλά ως γνωστόν  «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Υπάρχουν δομικές αδυναμίες  και αυτό φάνηκε και από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και από όλη την συζήτηση που έγινε στην επιτροπή και την ολομέλεια αυτές τις ημέρες.

Και τι ουσιαστικά φάνηκε; Oτι όπου κυριάρχησαν υστερόβουλες μικροκομματικές  επιδιώξεις ο κόσμος είναι στον δρόμο.

Αυτή είναι η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και είναι κρίμα. Είχα ρωτήσει τον υπουργό μέσα στην επιτροπή: έχεις το ΙΤΑ, γιατί πας να κάνεις 25 εξαιρέσεις στους 325 νομούς; Ποιος είναι ο λόγος; Είχες μία μελέτη η οποία είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο και μπορούσες να την εφαρμόσεις. Τι πιο αδιάβλητο κριτήριο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ο μακαρίτης ο Τσάτσος ήταν πρόεδρος του ΙΤΑ. Έρχεσαι την Βουλή των Ελλήνων,  κομπάζεις  ότι με 325 δήμους μπήκες και με 325 δήμους βγήκες.

Δεν είναι άξιο συγχαρητηρίων διότι αυτό σημαίνει  ότι η αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, η αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών αυτά τα οποία λένε ότι θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία του νέου πολιτικού οικοδομήματος το οποίο πρέπει να χτίσουμε για ένα διαφορετικό αύριο όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, είναι αέρας φρέσκος.

Όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές αν μεν ανήκαν στην ΝΔ ή σε άλλα κόμματα δεν ρωτήθηκαν καθόλου, αν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκαν κατ' ιδίαν. Και επί της ουσίας θεσμικά όποια παρατήρηση έγινε μέσα στην επιτροπή και μέσα στην Βουλή των Ελλήνων δεν εισακούσθηκε. Αυτό μπορεί να αποτελεί αναβάθμιση του κοινοβουλίου και διάλογο για μια μεταρρύθμιση τόσο πολύ σημαντική, τόσο πολύ σπουδαία η οποία θα αλλάξει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας;

Επειδή έχω πολύ λίγο χρόνο δεν θα μπω στις λεπτομέρειες, δεν θα σας πω ότι τα Άγραφα δεν είναι ορεινός δήμος, δεν θα σας πω ότι το Νυμφαίο δεν είναι ορεινός δήμος, δεν θα σας πω για όλες τις περιπτώσεις οι οποίες έχουν εξοργίσει τους πολίτες. Θα σας πω μόνο ότι με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση αυτή ουσιαστικά και εκεί που υπάρχει συναίνεση την ακυρώνει.

Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο βάρος σε μία στιγμή που η Ελλάδα δεν αντέχει, η Ελλάδα  χρειάζεται συναινέσεις και είναι αδιανόητο αυτή η μεταρρύθμιση να  υποχρεώνει εμένα έναν άνθρωπο ο οποίος επί 10 χρόνια αγωνίζομαι γι' αυτήν, να ψηφίσω παρούσα όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...