Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

91 δήμους κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, 52 η ΝΔ

Επικράτηση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε 91 δήμους έναντι 52 της ΝΔ δείχνουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, ενώ ο δεύτερος γύρος έκλεισε με «πράσινες» ανατροπές σε μεγάλους δήμους της χώρας αλλά και της Αττικής.

«Κερδισμένοι» βγαίνουν και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, την ίδια ώρα που η ΝΔ κατέγραφε στον β’ γύρο ελάχιστες ανατροπές, που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 91 δήμους, 52 η ΝΔ, έναν το ΚΚΕ, επτά (7) ο Συνασπισμός, δύο (2) οι Οικολόγοι και έξι (6) η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οσον αφορά τις ανατροπές του δεύτερου γύρου, 37 έγιναν από ανεξάρτητους υποψηφίους, έντεκα (11) από υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και επτά (7) από υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ. Ανατροπές πέτυχαν ακόμη τρεις (3) υποψήφιοι που στηρίζονταν από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, ένας (1) από ΠΑΣΟΚ - Οικολόγους, πέντε (5) από υποψηφίους της ΝΔ, ένας (1) από το ΚΚΕ, τρεις (3) από ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και ένας (1) από Οικολόγους - Δημοκρατική Αριστερά.

ΒΟΛΟΣ: Μια μεγάλη νίκη πέτυχε στον Βόλο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων, Πάνος Σκοτινιώτης, διευρύνοντας από 2 σε 5 ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά του Α’ γύρου με την πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ζέτα Μακρή, και παίρνοντας ψήφους της Αριστεράς. Ο Π. Σκοτινιώτης συγκέντρωσε χθες ποσοστό 52,24%, έναντι 47,76% της Ζ. Μακρή και στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι είναι μία νίκη της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ο Φίλιππος Φίλιος που επιλέχθηκε μέσα από διαδικασίες της κοινωνίας ως υποψήφιος -υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλες δυνάμεις- κέρδισε τον Δήμο Ιωαννίνων, πετυχαίνοντας μια μεγάλη νίκη, με σχεδόν 54% απέναντι στον «γαλάζιο» και επί δύο τετραετίες δήμαρχο Νίκο Γκόντα. Η μία μόλις μονάδα που είχαν διαφορά στον πρώτο γύρο εκτινάχτηκε κοντά στις 10 και αυτό έγινε, όπως εκτιμάται, και με τις ψήφους ενός σημαντικού τμήματος της Αριστεράς. «Η νίκη είναι μεγάλη και ανήκει σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν μαζί μας, που εμπιστεύτηκαν την «Ενότητα Πολιτών» που πίστεψαν ότι ο δήμος μας, τα Γιάννενα, αξίζουν περισσότερα. Αξίζουν καλύτερα. Οι πολίτες επιβράβευσαν τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για το νοικοκύρεμα του δήμου, για τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα, για την αλλαγή και την πρόοδο» δήλωσε ο κ. Φίλιος.

ΛΑΡΙΣΑ: Ολονύκτιο θρίλερ ήταν σε εξέλιξη για τον Δήμο Λάρισας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η νομαρχία έδωσε το τελικό αποτέλεσμα με νικητή τον «γαλάζιο» υποψήφιο, Κώστα Τζανακούλη, με διαφορά 230 ψηφοδέλτια, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σάπκας, έκανε καταγγελία για «πρωτόγνωρα πράγματα» και μεθοδεύσεις και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη, αφού υποστήριζε πως ο συνδυασμός του ήρθε πρώτος με διαφορά 33 ψηφοδέλτια.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Με ένα συντριπτικό ποσοστό πάνω από 60% ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πετρίδης, έκανε τη μεγάλη αλλαγή και πήρε τον Δήμο Κομοτηνής από τον «γαλάζιο» υποψήφιο και σημερινό δήμαρχο, Δημήτρη Κοτσάκη, ο οποίος περιορίστηκε στο 39,83%.

ΞΑΝΘΗ: Στην Ξάνθη, υπήρξε μια πραγματική ανατροπή, σε σχέση με τον Α’ γύρο και το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα, για μερικές δεκάδες ψήφους. Στον Α’ γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ, σημερινός δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης, είχε πάρει ποσοστό 48,32% και ο Χρ. Πούλιος μόλις 35,89%, όμως τα ποσοστά αυτά ανατράπηκαν χθες και ο Χρ. Πούλιος ανέβασε το ποσοστό του στο 49,78%, ωστόσο έχασε τον δήμο τον οποίο κέρδισε ο Μ. Στυλιανίδης με 50,22%.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Αναπάντεχη ήττα υπέστη η ΝΔ στα Τρίκαλα, αφού έπειτα από δύο τετραετίες, έχασε τον κεντρικό δήμο. Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος, που συγκέντρωσε στον Α’ γύρο 43,53%, περιορίστηκε χθες στο 46,30% και έχασε τον δήμο από τον γιατρό Χρήστο Λάππα, που συγκέντρωσε ποσοστό 53,7%, παίρνοντας μεγάλο μέρος των ψήφων της Αριστεράς. Σε δήλωσή του κ. Λάππας αφιέρωσε τη νίκη στον λαό των Τρικάλων και υποσχέθηκε να εργαστεί σκληρά «για τα Τρίκαλα της προόδου».

ΔΡΑΜΑ: Επειτα από 20 χρόνια κυριαρχίας της ΝΔ, η Δράμα έχει από χθες δήμαρχο τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κυριάκο Χαρακίδη, ο οποίος έκοψε το νήμα του 50%. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ήδη από χθες το βράδυ, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος, Θωμάς Μαργαρίτης, θεωρεί ότι ο σημερινός «γαλάζιος» νομάρχης και «αντάρτης» υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Ευμοιρίδης, πριμοδότησε τον συνδυασμό του κ. Χαρακίδη.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...