Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αριστερή εκπροσώπηση έβγαλαν οι εκλογές στα Γιάννενα

Λόγους για να είναι ικανοποιημένη έχει η γιαννιώτικη αριστερά μετά τις προχθεσινές εκλογές, περισσότερους τουλάχιστον από τους λόγους που την αφήνουν με παράπονο.
Κατ' αρχάς, μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει σχεδόν καθολική εκπροσώπηση όλων των τάσεων της αριστεράς και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης.
Έτσι, επιστρέφει στο δημοτικό συμβούλιο το ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον ηλεκτρολόγο Τάκη Τασιούλα, με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε πάρει ο Τάκης Τσίγκας στις εκλογές του 2006.
Επίσης, το ποσοστό του ΚΚΕ τόσο στο δήμο Ιωαννιτών όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου συμπορεύονται στο ρεύμα ανόδου του κόμματος. Στην περιφέρεια μάλιστα η Λαϊκή Συσπείρωση θα εκλέξει και δεύτερο περιφερειακό σύμβουλο.
Από την άλλη όμως, τα ποσοστά των υποψηφίων του κόμματος δεν ήταν το ίδιο καλά στους υπόλοιπους δήμους του νομού Ιωαννίνων, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση περιορίστηκε σε νούμερα κοντά στο 10%.
Σε επιμέρους δήμους, προ Καλλικράτη, στελέχη του κόμματος «χτυπούσαν» ακόμη και τις δημαρχίες όπως λ.χ. στη Ζίτσα ή τα Πράμαντα. Στην περιφέρεια, το κόμμα κράτησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές (στο νομό Ιωαννίνων).
Τα προσχήματα κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την καλή παρουσία του ΑΥ.ΡΙ.Ο. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου εκλέγεται στο περιφερειακό συμβούλιο με πολύ καλό ποσοστό κυρίως στην Άρτα, το οποίο του έδωσε και τη σιγουριά της έδρας. Έτσι, αντιπαρήλθε και την πτώση στο νομό Ιωαννίνων σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές βουλευτικές εκλογές. Επίσης, παρά την κάθοδο της «τελευταίας στιγμής» σχεδόν, μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο τα «3 κλικ αριστερά» και ο Χρήστος Μαντάς.
Το ποσοστό όμως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Ιωαννιτών στις περσινές εκλογές (σχεδόν 5% κάτω).
Κερδισμένος των εκλογών είναι ο Στέφανος Σκοπούλης και η ΔΡΑΣΥ, ο χώρος που στηρίχθηκε από τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μπαίνει στο δημοτικό συμβούλιο, συμμετέχοντας στο ρεύμα ανόδου που κατέγραψε ο χώρος στις προχθεσινές εκλογές, σε όλη τη χώρα. Το ίδιο καταφέρνει και το αντίστοιχο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης με το Νίκο Ζήκο. Η ΔΡΑΣΥ διπλασίασε σχεδόν το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2006 οπότε και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί.
Αντίστοιχα, τις δυνάμεις της αύξησε και η Αριστερή Παρέμβαση, σε σχέση με το 2,76% του 2006 στο νομό Ιωαννίνων (η ΝΟΡΑΣΥ τότε), ο οποίος ήταν και ο καλύτερός της. Κατώτερη των προσδοκιών των μελών της, ήταν η συμμετοχή της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στη Ζίτσα.
Τέλος, στο περιφερειακό συμβούλιο δεν κατάφερε να εκλεγεί ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Ζάψας.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Το καλύτερο αποτέλεσμα αριστερού ψηφοδελτίου το έφερε η Όλγα Γεροβασίλη στην Άρτα, «χτυπώντας» 205 και δίνοντας στίγμα για «ψήφο κατά συνείδηση» στον αμφίρροπο δεύτερο γύρο. Πολύ καλά τα πήγε η Λαϊκή Συσπείρωση στην Πρέβεζα εκλέγοντας 2 δημοτικούς συμβούλους. Εξελέγη επίσης το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις έντονες εσωκομματικές διενέξεις. Εκτός συμβουλίου έμεινε η Αριστερή Παρέμβαση. Στην Ηγουμενίτσα τέλος μοναδικός επίσημος εκπρόσωπος του χώρου θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...