Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς φαβορί στον Λευκό Πύργο

O συνωστισμός των υποψηφίων, η ρευστότητα, οι έντονες ανακατατάξεις στις επιλογές του εκλογικού σώματος και η ισχυρή παρουσία των μικρών κομμάτων, τα οποία συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυξάνουν τα ποσοστά τους, καθιστούν σχεδόν βέβαιον ότι η μάχη στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή. Το ποιος από τους δύο υποψηφίους που στηρίζουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα αναδειχθεί τελικά νικητής θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να οικοδομήσει ευρείες εκλογικές συνεργασίες.

Ο κ. Κ. Γκιουλέκας, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, ένα άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο παρ΄ ότι εκλέγεται βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης από το 2000, έχει να αντιμετωπίσει τρία σοβαρά εμπόδια στον δρόμο για τον δημαρχιακό θώκο: Το πρώτο είναι η σοβαρή συρρίκνωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2009, στις οποίες υπέστη δεινή ήττα στη Θεσσαλονίκη παρ΄ ότι ήταν ανέκαθεν προνομιούχος εκλογικός χώρος της, χάνοντας πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το δεύτερο είναι η αποτυχημένη θητεία του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου και τα σκάνδαλα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που τον ανάγκασαν να διαχωρίσει τη θέση του επισημαίνοντας ότι έχει τη δική του πορεία. Το τρίτο είναι ο πολυκερματισμός στον χώρο της Δεξιάς, με αποτέλεσμα την αυτόνομη κάθοδο του ΛΑΟΣ που στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μ.Στεργίου, πρώην στελέχους της ΝΔ, και ενδεχόμενη διαφοροποίηση των οπαδών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που διαθέτει ισχυρή επιρροή στη συμπρωτεύουσα.

Το ΠαΣοΚ επέλεξε να στηρίζει τον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Ι. Μπουτάρη, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές του 2006 είχε συγκεντρώσει το 15,97% των ψήφων. Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος υπόσχεται πλήρη ανατροπή στη διοίκηση του δήμου, φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έσπασε τη «μονοκρατορία» της Δεξιάς στη συμπρωτεύουσα και ήρθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 38,7%. Ο κ. Μπουτάρης, όπως όλα δείχνουν, ξεπέρασε και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η υποψηφιότητά του μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και αύξησε τη δυναμική του διεκδικώντας με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία στον δεύτερο γύρο. Ισχυρή είναι και η παρουσία και του ΚΚΕ στη συμπρωτεύουσα, το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητα του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Σωτ. Ζαριανόπουλου , υποψήφιου βουλευτή το 2009. Ο κ. Τρ. Μηταφίδης, ο οποίος ετέθη επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΝ μετά την αποχώρηση του κ. Τ. Κουράκη για τη Βουλή, στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον κ. Μηταφίδη δεν στηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά η οποία έχει ταχθεί υπέρ του κ. Μπουτάρη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν με τον δημοσιογράφο κ. Χρ. Μάτη.

Αυτόνομα διεκδικεί τον δήμο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στηρίζει την υποψηφιότητα του μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ζήση Κλεισιάρη. Στην κούρσα διεκδίκησης του δήμου μπήκε και ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Στ.Παπαθεμελής , ο οποίος στις εθνικές εκλογές του 2007 είχε εκλεγεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης σε κοινή κάθοδο με τη ΝΔ, ενώ το κόμμα του, η Δημοκρατική Αναγέννηση, δεν κατόρθωσε να πιάσει το μέτρο στις εκλογές του 2009.
tovima.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...